top of page

DIEREN-NIEUWS,
WELKOM: IJSLANDSE PAARDEN, HONDEN,

huisdieren en wilde dieren op La Faye

Onder aan deze pagina vind u vanaf 'WELKOM', informatie mbt onze PAARDEN, HONDEN, onze overige HUISDIEREN en de WILDE DIEREN op la Faye

NIEUWS :

Nestplanning:
Himalaika pups verwacht April 2024
Oerspitsen 2024





















OERSPITS-INFO 

Oerspits is de naam voor een type kruising van natuurlijke gezonde hondentype die sinds de oertijd samenleven en samenwerken met mensen.
In opbouw de WS-laika, IJslandse herder en Nenets Laika (rendier-herder) 

Doel van deze kruising is een gezond, sociaal, stabiel, vriendelijk, type middenslag hond te krijgen geschikt als allround gezelschapshond in onze westere maatschappij

Mbt het uiterlijk beogen wij een natuurlijk uitziende middenslag hond, zonder overdrijvingen, die voldoet aan een oertype spitshond; staande oren, krulstaart, dubbele vacht; kleur en tekening zijn niet beperkt, maar zo breed mogelijk gevarieerd en goed gepigmenteerd.
Uiterlijke kenmerken mogen gezondheid en functioneren niet beperken.





























































































































































Oerspits: Info pups 2o24
Planning:

Moederhond: Tayda Nenets-Laika (rendierherder) import Siberie FCI stamboom
vaderhond: Manni IJslandse herder import IJsland FCI stamboom


Manni, is een heel bijzondere en charmante hond. 
Hij is lief en heel makkelijk, sociaal, vriendelijk, stabiel en gezond. Een erg prettige hond, die door veel mensen gewaardeerd wordt.
Hij is heel prettig gezelschap en heel sociaal met al onze andere dieren (kippen, katten, schapen, paarden, zwijntje enz.) en mensen en kinderen die hier op bezoek komen. Altijd voorzichtig, geen jachtdrift en heel makkelijk met losloopwandelingen omdat hij altijd bij je in de buurt is.
Als zeer prettig reisgezelschap past hij zich overal aan en is nog nooit een probleem geweest mbt gehoorzaamheid of ontmoeten van andere honden. Hij heeft geen vervelend blafgedrag en is, zeker voor haar ras, erg rustig en stil.

Met Tayda  zijn wij opnieuw aan het pionieren met een onbekend ras, net als destijds met de importen welke wij deden met de West Siberische laika (zie onze website www.siberischelaika.nl ) importeerden wij de eerste in west Europa.
Inmiddels is zij goed ingepast in ons roedel en heeft zich ontwikkeld tot een vriendelijke sociale vrolijke roedelgenoot met een grote behoefte aan menselijk contact..
Ze is zeer slim en verbaast ons met haar slimme streken, actieve vrolijk, maar wel met een eigenwaarde. Ze is heel graag bij haar mensen, maar maakt meer onderscheid dan onze andere honden tussen hun eigen mensen en vreemde mensen; haar liefde moet je verdienen en mensen zijn niet bij voorbaat vriend.
Ze heeft een nog duidelijkere aan en uitknop dan onze andere laiki en eenmaal op  de slaapkamer komt de selectie naar boven om kinderen warm te houden in de tenten op de koude Tundra's van Siberie; als ze op bed ligt, is het een echte uitslaper en geniet van het bij haar mensen zijn.
Buiten kan ze misschien iets eigenzinniger zijn, ze moet echt het nut van een commando inzien, maar als ze dat in zien, gehoorzaamt ook zij prima.
Het zijn karakters en humor heb je als eigenaar zeker nodig om deze creatieve vrolijkerds te waarderen.

Met Tayda en Manni hebben we alle vertrouwen er in dat er prachtige fijne pups zullen komen, die kunnen gaan voldoen aan ons fokdoel en zeker ook mooie natuurlijke prettige honden zullen worden. Manni zijn nakomelingen uit een vorig nest, zijn inmiddels volwassen zeer lieve sociale vriendelijke makkelijke honden.
Beide ouderdieren hebben een praktische dubbele vacht die vuilafstotend is en niet stinkt, zijn speels, kunnen kilometers maken, maar liggen ook graag binnen op de bank, ze hebben mensengezelschap nodig en genieten van samen dingen ondernemen. 

Mensen die interesse in een pup van hun hebben, nodigen wij uit contact met ons op te nemen en verwachten wij van, dat ze hun hond opnemen in hun gezin en waarderen als volwaardig gezinslid. Wij plaatsen geen pups bij mensen die beide fulltime buitenshuis werken en waarbij de hond dus fulltime alleen zit en plaatsen ook geen pups bij mensen die honden urenlang opsluiten in benches of als kenhelhond willen huisvesten. 
Voor alle mensen die een pup (of ander door ons gefokt dier) van ons hebben geld dat als zij om redenen onafhankelijk van hun wil, betreffende hond niet bij zich kunnen houden, zij verplicht zijn ons op de hoogte te stellen en aan ons het eerste recht van terugname te geven.
Mensen met serieuze interesse kunnen contact opnemen middels het contactformulier van deze website, of middels mail: ceisenga@ymail.com of telefonisch: Joep: 0031 (6) 10078350- Chris: 0031 (6) 5731 5751






























Himalaika is een samengestelde naam, gebruikt voor een oertype hond ontstaan door het combineren van twee basistypen honden:
De oertype berghonden die hun oorsprong hadden in centraal  Azie en de Himalaya en
De oertype spitshonden uit Siberie; de Laika

Fokdoel van deze combinatie is het ontstaan van een gezonde, zich gezond bewegende grote hond met een mensgericht vriendelijk karakter, stabiel, sociaal-aanpassingsbereid zodoende geschikt voor onze westerse maatschappij.

Mbt uiterlijk beogen wij een natuurlijk uitziende grote hond, zonder lichamelijke beperkende of overdreven eigenschappen. 
Een praktische vacht en een kleur/pigment die zoveel mogelijk de genetische aanleg van variatie behoudt.

Op zoek naar een groot natuurlijk hondentype viel ons op dat de combinatie van gezondheid en geschiktheid voor het leven in een westerse samenleving, meestal niet samengaat bij de meeste grote rassen.
Of de rassen waren gezond en wegens hun karakter niet geschikt voor onze maatschappij, of ze hadden een geschikt karakter en hadden grote gezondheidsproblemen binnen hun ras en een lage levensverwachtingen.

Met de Himalayka willen we niet een modern nieuw ras creëren met een gesloten stamboek, maar willen we elke combinatie opnieuw selecteren op eigenschappen van onze doelstelling. We selecteren dus niet op ras-uiterlijk, maar op pupdoel: zo goed mogelijke nakomelingen. Ouderdieren worden gecontroleerd/geselecteerd op gezondheid en onze pupbegeleiding en uitgebreide socialisatieprogramma zien we als essentieel onderdeel van ons fokprogramma en dus ook als middelen om tot ons fokdoel te komen.
Dus genetica, individuele ouderdierselectie, omgevingsfactoren, inprenting en socialisatieprogramma, proberen wij zo optimaal mogelijk te combineren om ons fokdoel te bereiken..

Met onze inmiddels meer dan dertig jaar fokervaring, werd ons meer en meer duidelijk dat de F1 generatie (de eerste generatie pups) in de hondenfok de belangrijkste is, immers de meeste nieuwe eigenaren gaan niet fokken, maar willen een gezonde stabiele kameraad/gezinslid.
In de praktijk blijkt dat niet het rasbestand, maar het uiteindelijke individu, is wat het meest telt bij de huidige doelstelling. Mensen willen immers een hond die zo goed mogelijk bij zijn/haar behoefte en omstandigheden past. Indien dit goed past, hebben zowel mens als hond daar het voordeel van.
Omdat dierenwelzijn bij ons hoog in het vaandel gedragen wordt, zien we als fokker hier de noodzaak van in om veel aandacht aan te besteden. Immers hoe passender de hond in zijn situatie, hoe fijner de mensen dit vinden en hoe meer de hond gewaardeerd wordt en hoe kleiner de kans op onbegrip en conflicten. Zo heeft ook de hond het meeste kans op een fijn leven.

We hebben met veel liefde en plezier, succesvol jarenlang rassen met gesloten stamboeken gefokt waar we zelf achter stonden. vele kampioenen, werkkampioenen, wereldkampioenen, uitstekende werkhonden en fijne gezinsleden kwamen uit onze fok.
We hebben fokhonden gebruikt waar we zelf nakomelingen van wilde, nooit bezuinigd op investeringen van importen, reizen, dekkingen enz. en we hebben heel wat nakomelingen zelf gehouden. (zie onze website www.siberischelaika.nl ) 
We hebben door omstandigheden ook een nestje gehad waar we niet voor gekozen hadden, maar waar we enorm verrast door zijn geweest en veel van geleerd hebben.
We hebben bij rassen gezien dat rasstandaarden door de jaren heen 'aangepast' werden en lang niet altijd een verbetering voor het ras werden en het fokken van rassen meer en meer beperkt werdt. We hebben ervaren dat het kiezen voor een ras, geen garantie is mbt gedrag, karakter of bruikbaarheid van een hond. Hoewel we nog steeds ook overtuigd zijn van de begruikswaarde van raseigenschappen en waarde van bijbehorende rassen.
We hebben ervaren, door ons samenleven met meer dan 40 honden in gezinsverband (dus niet als kenhelhonden), hoeveel van een karakter en gedrag genetisch is en hoe belangrijk dus de keuze van de individuele ouderdieren is. Dit heeft vaak nog meer invloed dan raskeuze. We weten ook hoe belangrijk de inprenting, socialisatie, de omgeving EN de tijd die fokker investeert in de pups, is. vandaar dat wij ten tijde van een nest, fulltime bezig zijn met het begeleiden van moeder, nestomgeving (het leven en de omstandigheden om het nest heen) en pups. Ook de toekomstige eigenaar wordt daarbij niet vergeten en die wordt zo vroeg mogelijk in het proces betrokken.

Onze pups worden in huis geboren, wij slapen er de eerste weken (minstens drie) naast en zoals gebruikelijk groeien zij bij ons in en rond ons huis op samen met ons roedel honden, katten, kippen, paarden, geiten, schapen, varken enz.
Naast dat ze dus goed hondentaal leren en mensencommunicatie, krijgen ze ook ervaring in het inschatten van de 'taal' van andere diersoorten zoals bv katten. Deze en vele andere weloverwogen en welgedoseerde prikkels, maken dat ze een goede basis krijgen om stabiele honden te kunnen worden die zich goed kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden en nieuwe toekomstige prikkels.

De ouderdieren zijn veterinair gecontroleerd en gezond verklaard; HD, knieen en oogafwijkingen (DNA-onderzoek aangevraagd).
Pups krijgen een erkend Europees paspoort, worden gechipt, regelmatig ontwormd en geent.

Mensen met serieuze interesse in een pup van onze fok, zijn welkom contact met ons op te nemen:  0031 6 5731 5751 of 0031 6 10078350
Mail: ceisenga@ymail.com en geef aan:
1: Wat verwacht u van een hond?
2: Wat heeft u een hond te bieden? (hierbij vinden wij liefde en aandacht een vanzelfsprekendheid, dus graag uitgebreider antwoord mbt oa de te verwachten leefomstandigheden van de hond)

NB: Wij plaatsen geen honden bij mensen welke beide fulltime buitenshuis werken en waar de hond fulltime alleen is (nu of in de toekomst) en ook niet bij mensen die honden als kennel- of benchhond houden.

Indien eigenaren van onze pups om redenen onafhankelijk van hun wil, de hond niet bij zich willen of kunnen houden, zijn zij ons verplicht hiervan tijdig op de hoogte te brengen en ons het eerste recht van terugname van betreffende hond te geven.




 

April (2020) werd het eerste nestje Oerspitsen geboren en wierp onze Ludmilla (west Siberische Laika) probleemloos en geheel zelfstandig 8 prachtige gezonde wildkleur pupjes; drie reutjes en vijf teefjes. Manni (IJslandse herdershond Gosi) onze importreu uit IJsland was des trotse vader.

Ondanks alle tegenslagen van destijds, gebeurden er op la Faye gelukkig ook hele leuke dingen. 
Bij de planning van deze outcross tussen IJslandse herdershond en West Siberische laika, wist Joep natuurlijk niet hoe de wereldsituatie zou zijn en soms is het maar beter ook dat we niet alles vooraf weten.
Onze grote liefde voor laiki hebben we nooit onder stoelen of banken gestoken. Samen met onze gemeenschappelijke liefde voor wilde caniden is dit wat ons destijds heeft samengebracht.
Onze liefde voor IJslandse paarden en interesse in het IJslandse hondje, sloot daar prima bij banen maakte samen met de voorliefde voor kunst en natuur, het plaatje compleet...... bijna compleet.

Door de jaren heen bleef de grote interesse in honden, met speciale aandacht voor oertypes, maar dan wel zo goed mogelijk passend bij het samenleven met mensen in de huidige maatschappij.
Immers samenleven met mensen is wat reeds duizenden jaren lang zo speciaal is en ook nu nog zo belangrijk is in onze huidige maatschappij. Een maatschappij die altijd veranderd en waar mens en hond, door hun flexibiliteit en aanpassingsvermogen, samen in mee konden evolueren. 

De laatste tientallen jaren is de ontwikkeling van onze maatschappij in een versnelling gekomen. We zijn meer en meer vervreemd van de natuur en tegelijker tijd ontdekken we  dat we niet zonder die natuur kunnen.
Hadden honden vroeger vooral een praktisch gebruiksnut, is dit tegenwoordig aan het verschuiven naar een nieuwe belangrijke functie die ook zeer sterk emotioneel van nut is. Honden vervullen brugfuncties in onze maatschappij. Ze zijn een brug tussen ons , die meer en meer van de natuur af komen te staan in ons dagelijks leven en de daardoor grotere behoefte aan contact (bewust of onbewust) met de natuur om ons heen. Ook vervullen ze een sociale rol in onze drukker wordende maatschappij. Ze vormen een sociale brug waardoor het contact tussen mensen onderling makkelijker wordt in een tijd dat men door teveel drukte en te weinig ruimte, juist vaak afstand en persoonlijke grenzen creëert die contact maken moeilijker maakt.

De functie van honden is de laatste decennia's mee geevolueerd. Van vaak pure gebruiksspecialist, zijn er nu andere kwaliteiten van groot belang geworden. Kwaliteiten die in sommige rassen, door selectie, niet meer bestaan of bruikbaar zijn. De laika is een zeer complete hond en heeft alle kenmerken van het prototype oertype, als 'back-up' nog in zich aanwezig, zonder een wilde canide te zijn en is daarmee een ideale uitgangbasis voor een outcross programma.

Er is behoefte ontstaan aan gezonde lang levende honden, die in een gezinssituatie kunnen meeleven, met behoud van hun natuurlijke flexibiliteit, aanpassingsvermogen en complete communicatieve en sociale vaardigheden. Tegelijkertijd moeten zij zich aanpassen in een drukker wordende maatschappij en moeten ze mensen goed kunnen lezen en begrijpen.

We trokken samen met de oorspronkelijke bewoners door Siberie en leerden de Laiki en hun oorsprong goed kennen en begrijpen; een voorrecht om dit te hebben mogen meemaken en met veel warmte in ons hart denken we aan de mensen en de dieren terug, die we tijdens onze reizen hebben mogen ontmoeten. Tijdens onze bijna jaarlijkse bezoeken aan IJsland, waar we bevriende boeren meehelpen met paarden en schapen, onder vaak harde omstandigheden, uit de bergen te drijven met echt werkende IJslandse herdertjes, hebben we deze vrolijke hard werkende hondjes leren kennen en kregen we begrip voor hun oorspronkelijke taken. We leerden hoe belangrijk fokselectie is en konden door de jaren heen honden selecteren met heel prettige eigenschappen. Die eigenschappen wilde we buiten de rassen nog meer combineren; 'Will to please' 'mensgerichtheid' dus niet te zelfstandige jachtdrift. Stabiliteit en rust waarderen we erg, dus geen overdreven blaffers.

Met onze inmiddels meer dan dertig jaar fokervaring werd ons meer en meer duidelijk dat de F1 generatie (de eerste generatie pups) in de hondenfok oi de belangrijkste is. Immers de meeste nieuwe eigenaren gaan niet fokken, maar willen een gezonde stabiele fijne kameraad. Niet het ras, maar het individu, is wat uiteindelijk telt bij de huidige doelstelling. iedereen wil immers een hond die zo goed mogelijk bij zijn/haar behoefte en omstandigheden past. Daar heeft zowel de mens als ook de hond zelf het voordeel van. Omdat dierenwelzijn bij ons hoog in het vaandel staat, zien we als fokker, hier de noodzaak van in. 

We hebben met veel liefde en plezier rassen gefokt waar we zelf achter stonden, honden gebruikt waar we zelf nakomelingen van wilde hebben, maar we hebben door omstandigheden ook een nestje gehad waar we niet voor gekozen hadden, maar waar we zeer veel van geleerd hebben en zeer verrast door waren.
We hebben zeker geleerd hoe belangrijk de keuze van de individuele ouderdieren is en dat dit vaak nog meer invloed heeft dan raskeuze. We eten hoe belangrijk mbt karakter die ouderkeuze is  (het kan zelfs binnen een ras een wereld van verschil maken), maar ook hoe belangrijk de inprenting en socialisatie is van de pups en de omgeving en de tijd die daar aan besteed wordt door de fokker.

Het belang van de keuze van de F1 generatie en de jarenlange ervaring heeft Joep 2020 de combinatie te doen maken die we al heel lang op ons verlanglijstje hadden staan als eigen toekomstige hond en ideale Oerspits F1. Een combinatie van twee hondentypes, die elkaar prima aanvullen en oi geschikter maken voor de huidige functie en samenleving.

Vanwege de leeftijd van de moederhond was het een nu-moment. We hadden onze huidige situatie niet voorzien, maar waren uiteindelijk heel blij de keuze gemaakt te hebben om daarmee het eerste nestje Oerspitsen aan te kondigen.
Een oertype natuurlijke hond met karakterkwaliteiten die prima passen in onze huidige samenleving; Gezondheid, geen sterke jachtdrift, sociaal naar mens en dier, stabiel, Will to please, mensgerichtheid en erfvastheid zijn de punten waarop we ons concentreren.

Een prototype hond ontstaan uit de west Siberische laika, een hond die al sinds de oertijd met mensen samenwerkt en samenleeft en die de grootste genetische back-up heeft van alle rassen ter wereld en de IJslandse hond; het type hond welke in de Europese contreien duizend jaar geleden met de mens samenleefde en werkte als helper op de boerderijen en op IJsland in deze vorm duizend jaar lang is blijven bestaan bijna zonder 'veredeling' en slechte invloeden.
Onze West Siberische Laika Ludmilla die gehoorzaam en zeer vriendelijk en sociaal is en IJslandse herder Manni, die rustig, stabiel en zeer sociaal is, zijn beide erg makkelijke vriendelijke honden die mbt afmeting niet erg ver uit elkaar liggen en dus ook fysiek goed matchen, hadden  8 pups gekregen. Inmiddels zijn deze pups opgegroeid tot erg prettige honden, die mbt afmeting tussen beide ouderdieren in zitten en zeer prettige karakters hebben en een goede 'eigen oertype look hebben.

Pups worden bij ons in huis geboren en groeien in en rondom huis op. We slapen wekenlang naast de werpkist in de woonkamer en nemen de tijd dat we een nest hebben, fulltime vrij om het nest en de pups te begeleiden. We doen, gefaseerd afhankelijk van ontwikkelingsfase, de pups kundig inprenten en socialiseren, zodat ze kunnen opgroeien tot stabiele honden, die zich goed aan situaties kunnen aanpassen. Ze worden gesocialiseerd met kippen, katten, honden, mensen, kinderen, paarden, geiten enz. Beide ouderdieren zijn, gezond,  DNA onderzocht en officieel vrij getest op erfelijke oogafwijkingen,HD. (Manni ED-vrij)
Pups krijgen een vijfgeneratie afstammingsbewijs mee en een Europees paspoort, worden gechipt, regelmatig ontwormd en geent.
Toekomstige eigenaren kunnen altijd bij ons terecht voor vragen mbt hun pup, een hondenleven lang. In een verkoopcontract staat vermeld dat als de hond om welke reden dan ook (onafhankelijk van de wil), niet bij de eigenaar kan blijven, wij het eerste recht van terugname hebben, dit geld voor al onze pups.  Wij nemen onze pups serieus.

Mensen die beide fulltime buitsenshuis werken en de hond fulltime alleen zit, plaatsen wij geen pups bij. Ook mensen die een hond als kennelhond of bench-hond willen houden plaatsen wij geen pups bij. Mensen met serieuze interesse zijn welkom contact met ons op te nemen per telefoon of mail of middels Facebook-messenger. (Chris van de vlasakker)

De eerste Oerspitsenpups (nest 2020 en nest 2022) zijn inmiddels uitgegroeid tot zeer prettige honden en hebben allen een geweldig fijn thuis gevonden, Ayaana en haar dochter Baika zijn bij ons blijven wonen.
 

HIMALAIKA- INFO

Himalayka:  Info pups 2024

In februari is Ayaana door Woeke gedekt en April 2024 verwachten wij pups uit deze combinatie

Vader: Woeke Himalaika F1 (vader Indy import Siberie - moeder Bamse import Rusland) 
Moeder: 
Ayana Oerspits F1 (vader Manni IJsl. - moeder Ludmilla West Siberische Laika)

Woeke:
Woeke is een prachtige verschijning, een stevige grote mooi getekende hond, die vrolijk is en zeer makkelijk en lichtvoetig beweegt.
Hij is een vriendelijk sociaal roedellid en gedraagt zich prima en sociaal naar onze andere dieren zoals kippen, katten, paarden, varkentje enz.
Alle bezoek wordt vriendelijk begroet en het enige wat wij hem soms kwalijk kunnen nemen is zijn enthousiaste lompigheid.
Van Woeke zijn nestbroer en zussen krijgen wij niets dan positieve reacties en hun eigenaren zijn  enthousiast over hun lieve vriendelijke karakter.
Woeke is een blije gehoorzame hond, die buiten actief en speels is en binnen uren gezellig rustig bij zijn mensen kan liggen. 

Ayaana:
Ayaana is een Oerspits en door haar 50% west Siberische Laika-aandeel en wel zeer geslaagde karakter is er ondanks haar minder grote afmeting toch voor gekozen haar ook een maal voor het Himalaika-programma in te zetten.
Ayaana is een droom van een hond; lief vriendelijk sociaal, uitstekende omgang met mensen en dieren, de grote vriendin en verzorgster van onze katten en enorm mensgericht zonder opdringerig te zijn.  Ayaana luister prima en loopt zonder probleem los me met onze dierenwandelingen. Zij is een rustige speelse hond, die geniet van het bij haar mensen zijn en geknuffeld te worden en ondanks dat ze er eigenlijk te groot voor is, is ze vaak op onze schoot te vinden. 

Pups: wij verheugen ons op pups van deze ouders en verwachten dat het sociale vriendelijke pups worden. Geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een sportieve natuurlijke gezinshond en de hond veel tijd en aandacht kunnen geven en een hond als gezinslid gezien wordt.

.





















Hoe verloopt puppietijd bij ons illustreert dit tekstje van het nest waar Woeke uit komt in 2022:
Inmiddels is de deur naar buiten open overdag en lopen de pups ook buiten rond, ze hebben andere honden leren kennen en leren goed hondentaal lezen. Ook onze katten hebben ze ontmoet en weten ze inmiddels van hoe ze elke kat moeten benaderen, sommige negeren, sommige heel voorzichtig en sommige zijn speels. Elke dag ontmoeten ze onze kippen en lopen er gewoon bij.
Begeleid hebben ze al veel mensenbezoek gekregen en ook op een positieve manier kinderen ontmoet. Iedereen wordt inmiddels vrolijk begroet en de pups worden graag geaaid en aangehaald. Ze hebben omgang geleerd met verschillende prikkels en zijn uitgegroeid tot stabiele rustige zeer mensgerichte vriendelijke pups. Hun zeer prettige karakter werd bevestigd door de puptest, die door een professioneel onafhankelijk testpersoon gedaan is (Miriam Beckers van 'Dogs unlimited', die veel ervaring heeft met het testen van hulphonden en blindengeleidehonden ). Alle pupjes zijn geslaagd en waren vriendelijk, zeer mensgericht, hadden geen voernijd en reageerden goed op prikkels.
Vanaf nu worden de pups af en toe alleen genomen om hun alvast te wennen aan een leven zonder hun moeder en nestgenootjes. Ze krijgen dan individuele aandacht, naast dat ze ook hun goede socialisatie en opvoeding in ons roedel krijgen en samen verder kunnen ontwikkelen tot vriendelijke stabiele sociale honden.

Wij plaatsen geen pups bij mensen die beide fulltime buitenshuis werken en waarbij de hond dus fulltime alleen zit en plaatsen ook geen pups bij mensen die honden urenlang opsluiten in benches of als kenhelhond willen huisvesten. Voor alle mensen die een pup (of paard) van ons hebben geld dat als zij om redenen onafhankelijk van hun wil, betreffende hond (of paard) niet bij zich kunnen houden, zij verplicht zijn ons op de hoogte te stellen en aan ons het eerste recht van terugname te geven. Mensen met serieuze interesse kunnen contact opnemen middels het contactformulier van deze website, of middels mail: ceisenga@ymail.com of telefonisch: Joep: 0031 (6) 10078350- Chris: 0031 (6) 5731 5751

WELKOM: LA FAYE DIEREN-INFO

Wij verheugen ons er op u te ontmoeten in ' HET LAND ZONDER TIJD' de plaats waar 'CULTUUR NATUUR ONTMOET' en mens en dier respectvol van de natuur rondom kunnen genieten op leefgoed LA FAYE

Dieren en natuur worden op la Faye gekoesterd en zijn onvermijdelijk om tegen te komen. Of het onze huisdieren of wilde dieren zijn, op la Faye staat u oog in oog met dier en natuur. Veel staat op la Faye dan ook in het teken van natuur, natuurbescherming, dier en dierenliefde. We verwachten van onze gasten dat ze dit respecteren en waarderen.

U kunt op la Faye ook gehandicapte en oude dieren tegen komen. Deze kunnen door hun leeftijd of handicap de indruk geven niet goed verzorgd te worden; niets is minder waar. Zij krijgen van ons de extra zorg die ze verdienen. Wij verwijderen geen 'lelijke' dieren, simpelweg omdat die voor ons niet lelijk zijn. Wij zijn trots er op dat we kippen hebben, die misschien niet meer zo jofel uit zien, maar wel de respectabele leeftijd van 13 jaar bereikt hebben. Wij vinden dat als een dier met een handicap nog veel plezier in het leven heeft, het niet aan ons is om te beslissen het dier te doden omdat we anders misschien gasten krijgen die het dier niet 'mooi' vinden. Bij ons gaan de dieren voor en gunnen we hun een oude dag, ook als die met gebreken of mindere looks komen. Wij zullen echter een dier niet uitzichtloos laten lijden en grijpen dan wel in, maar zolang het dier aantoonbaar plezier heeft, geniet en zelf niet dood wil, verzorgen wij ze met veel liefde en vertrouwen er op dat onze gasten daar begrip voor hebben en leggen, indien er vragen zijn, de geschiedenis van een specifiek dier, graag uit.

Het is ivm de gezondheid en het gedrag, ten alle tijden ten strengste verboden onze dieren te voeren of 'iets lekkers te geven'. Indien u graag onze dieren wil voeren bent u van harte welkom om op afspraak met Joep of Chris, mee te helpen de dieren te voeren en te verzorgen.

Graag laten we, in overleg, u kennismaken met onze dieren en de natuur om ons heen. Dit kan middels een trektocht te paard, een kunst-cursus, een natuurwandeling enz. zijn. (vraag naar de mogelijkheden).
Mensen die graag onze paarden ontmoeten en meer willen leren over paardengedrag, kuddegeest of gewoon willen ervaren hoe het is om in een grote kudde paarden te verblijven, nodigen wij uit deel te nemen aan een dagje; 'Kom in de kudde'; heel geschikt voor 
paardenmensen, maar ook voor mensen die geen ervaring met paarden hebben, gezinsactiviteit of voor mensen die bang zijn voor paarden en daar iets aan willen doen
Hieronder treft u wat extra informatie mbt de dieren op en rond la Faye:
IMG_7986 2.jpeg

IJslandse paarden

Op La Faye treft u veel IJslandse paarden aan, ze begrazen onze weilanden/velden en kunnen een enkele keer in een box staan. Ze zijn van verschillende leeftijden en divers pluimage, op aanvraag kunt u met ze kennismaken. 

 

Veel mensen noemen een IJslander een klein paard. Niets is minder waar. 

Dit is de originele natuurlijke maat van een paard en alle ‘natuur’ paarden en het enige nog bestaande wilde paard, het Przewalski-paard, heeft ook ongeveer deze afmeting. Andere paarden zijn, door menselijke selectie, gewoon groot geworden.

Een IJslands paard is robuust en past bij het samenleven en werken met mensen, maar past ook in de natuur. Hij is sterk en gehard en kan prima buiten verblijven in weer en wind. Een andere grote luxe van het IJslandse paard is dat hij heel compleet paard is en al de natuurlijke gangen van een paard nog aanwezig zijn. Dat wil zeggen dat een IJslander nog kan beschikken over gangen die bij de meeste rassen verloren zijn gegaan zoals de Telgang en de Tolt.

Door het nu al zo’n duizend jaar lange importverbod op IJsland van Paarden heeft zich de unieke situatie kunnen voordoen dat we in het IJslandse paard nog de oervorm van onze Europese paarden terug zien. Immers de Vikingen hebben de beste paarden van destijds meegenomen naar IJsland en daar heeft het ras zich kunnen ontwikkelen en aanpassen aan de strenge klimatologische omstandigheden en is niet meer vermengd met andere rassen.

Duizend jaren lange selectie heeft gemaakt dat het IJslandse paard heden ten dage een stabiel gezond, zeer comfortabel rijpaard is met fijne gangen en veel minder vluchtdrang heeft, dus niet schrikachtig is zoals zo vele andere paarden.

Deze koelheid staat in tegenstelling tot de warmte van het hart van de zeer vriendelijke makkelijk omgang met de mens van deze prachtige natuur-paarden.

Wij hebben sinds 1992 eigen IJslanders en de eerste ervaringen met Ijslanders zijn vanaf 1969. Onze IJslanders zijn (op een uitzondering na) importen direct uit IJsland en hun nakomelingen.

Ons spreken het stabiele natuurlijke gedrag en de complete gangen van een IJslander aan.

We hebben paardgereden op veel verschillende type paarden variërend van, een ijslanderwedstrijd op IJsland, een spel polo in Engeland tot paardrijden met pakpaarden langs ravijnen in de Kaukasus, op de snelle paardjes in Mongolie over de Mongoolse steppe en met Yakuten paarden door de Taiga’s van Siberie, maar ook als kind bij ponyclubs en later in maneges, springen en dressuur. De keuze voor IJslanders en trailriding  is ontstaan door positieve en negatieve ervaringen en door  van jongs af aan met paarden bezig te zijn geweest. We leefden tussen in het wild levende paarden in natuurgebieden.

Joep verdiepte zich in het wezen paard en deed veel ervaring op door zijn veldonderzoeken naar in het wild levende paarden op diverse plaatsen ter wereld. Het 'samenleven' met kuddes wilde paarden en de praktische kennis en ervaring welke hij hiermee opdeed deelt hij graag in zijn lezingen en workshops en zijn van groot belang bij zijn natuurbeschermend werk,

​Voor meer info mbt onze IJslandse paarden zie onze website www.horsenature.nl

33135362_1508059732655515_75921802871785

Onze honden

In en rond La Faye kunt u diverse van onze honden zien.

Ze zitten apart van gastenhonden en lopen niet zonder toezicht op ons terrein, dus zijn geen probleem voor gastenhonden die niet met andere honden overweg kunnen. Als je ze niet wil ontmoeten hoeft het niet, maar natuurlijk ben je na afspraak onder begeleiding in ons roedel welkom.

 

We hebben Oerspitsen. Een Lappinkoira met Nenetsoorsprong en Nenetser laiki (rendier laiki) en nog een oude west siberische laiki. Het zijn vriendelijke allround gebruikshonden. Zij zijn voor diverse taken inzetbaar.

Verder hebben we een waakhondenteam dat bestaat uit Himalaiki en kan er wel eens een opvanghond zijn uit een asiel.

Als vrolijke noot zijn onze Ijslandse herdershondjes aanwezig, die ons helpen met het drijven van onze paarden en pluimvee. Onze Ijslandse hondjes, zijn, op een import uit Denemarken na, allen import uit Ijsland van echte werklijnen. En dan is er Ilmar; opgevangen uit een asiel en onze grote liefde.

Wij importeerde de eerste Laiki naar Nederland, ze deden zeer succesvol mee aan tentoonstellingen, aan speuren, behendigheid, jacht en gehoorzaamheid, maar zij zijn vooral fijne gezelschapshonden. Zij staan oa aan de basis van ons huidige oerspitsenprogramma, waarin wij zeer selectief een aantal noordelijke rassen combineren (zie hierboven)

 

We deden diverse importen uit land van oorsprong en verwierven bekendheid met Engelse springer spaniels, welke vele nationale- en internationale werkkampioenschappen behaalden oa Europees werkkampioen.

Tevens trainde Joep die valkenier is, de eerste West siberische laika als erkende speurhond en als valkeniershond. Joep deed oa door zijn jarenlange veldonderzoeken naar in het wild levende wolven, op diverse plaatsen ter wereld, veel ervaring op met het gedrag van wilde caniden.

 

Chris, die kynologe AKK ( KK1 en KK2),  keurmeester E en B ( erkend door de Raad van beheer op Kynologisch gebied Nederland) en gedragsinstructrice is, deed medische ervaring op door haar paraveterinair werk in een dierenkliniek. Zij gaf les in hondenopvoeding bij een erkende kc en trainde sinds 1984 sledehonden.

 

Wij verzorgden, buiten andere activiteiten, diverse lezingen mbt honden-en wolvengedrag oa op wetenschappelijke seminairs. We onderhouden wereldwijd contacten met diverse wetenschappers mbt ethologie der caniden. Op la Faye zullen er wederom diverse hondenactiviteiten georganiseerd kunnen worden. Door ons en door gastdocenten. 

Voor meer info mbt onze honden, zie onze website www.siberischelaika.nl

PC090989.JPG

Onze huisdieren

Op en rond La Faye treft u buiten onze IJslandse paarden en honden, nog meer van onze huisdieren aan.

In onze kuddes paarden kunt u kleine paardjes tegenkomen; dit zijn geen jonge IJslanders, maar onze Shetlanders Flicka Pippielotta (Spikkel), Arthur (Tuurke) en Tahkie. Net als de IJslanders zijn dit ook oertype paardjes en net als de Ijslandse hondjes in ons hondenroedel, zorgen ze voor de vrolijke noot in de kudde. Daarnaast kunt u ook twee paarden treffen die veel op Ijslanders lijken, maar net wat groter en steviger zijn; dit zijn onze Highland Pony's Bayke en Souris. Een zeldzaam ras uit Schotland, verwant aan de IJslanders. 

Onze Mouse-holding bestaat uit een aantal katten van verschillende leeftijd en oorsprong. We deden oa import uit de Kaukasus middels onze Baku-blauwe. Er huisde Main-Coons en er is recentelijk weer een Siameesje bijgekomen, maar de meeste zijn rasechte la Faye-mixen. De namen refereren vaak naar wilde katten; Civetje, Leeuwin, Ocelotje, Panthera, Cougar enz. maar het zijn echte huistijgers en vooral graag op schoot of in een mandje in de keuken te vinden. 

Het gevleugelde alarm-equipe de 'Hoeliganzen' bestaat uit een aantal Toulouse ganzen, witte Normandische en een bonte la Faye-mengeling. Ze slagen er zeker in om indruk te maken, fungeren als lange afstandsdeurbel, maar zijn vooral erg nieuwsgierig en onderzoekend.

Het eierproductie-team is een hardwerkend team van verschillend pluimage. Bij onze kippen treft u Krielen, Brahma's, Zijdehoen, Auracana's en diverse legkippenrassen aan en...... echte La Faye mengelingen van dit alles.

Ze zijn een kei in het verwerken van ons groenafval en onder onze begeleiding mogen op afspraak kinderen mee eitjes rapen. Wilt u ook kakelverse eitjes, informeer dan even voor de mogelijkheden.

Verder kunt u misschien wel eens denken een silhouet van een pinquin te zien. Dit zijn echter geen poolbewoners, maar onze loopeendjes, die helpen in de groenvoorziening en de ontslakking.

En als u denkt een heuse Mammoet te zien, dan kunnen wij u gerust stellen. De grote bruine harige viervoeter is Isaac onze Poitou-ezel (het grootste ezelras ter wereld) met een langharige dreadlockvacht, geen zorgen dus; hij is niet onverzorgd, maar behoort zo'n ruige vacht te hebben, waardoor hij tegen regen bestand is in tegenstelling tot andere ezels.

Onze wollige kudde ooien en lammeren, wordt aangevoerd door Tukker onze rasechte Twense ram en Abraram ons jacobsschaap ex-ram en onze geitenbreierskudde bestaat voornamelijk uit gecastreerde bokken; de Franse Albertje ( Pyreneen / centraal massief) en een heuse stamboek Nederlandse landgeitex-bok; Aristoothemes. Ari zijn twee kinderen het duo Anne en Anne zijn de kleinste telgen van onze geitenbreiers.

De nieuwste telg van de la Faye familie is Meneer Merlijntje het minvarken. Hij houd erg van lekkere hapjes en ziet die ook heel graag komen. Hij mag echter niet zomaar gevoerd worden vanwege zijn gezondheid, maar als u wat lekkers voor hem heeft, zullen we dat gedoseerd en geselecteerd een groot plezier daarmee kunnen doen want het is een echte lekkerbek. Hij leeft samen met ons hondenroedel en is vaak in de keuken voor de kachel te vinden

Er zijn ook nog heuse schildknaapjes op La Faye (wat begon met onze landschildpad Trudi is inmiddels uitgegroeid tot een opvang van landschildpadden). De erg nieuwsgierigen kunnen ze op aanvraag misschien wel even te zien krijgen.

44337393_1710028409125312_72721716326873

Wilde dieren op en rond La Faye

 

Naast onze huisdieren huizen er heel veel wilde dieren op La Faye en de oplettende kijker kan er heel wat te zien of te horen, krijgen.

Er broeden kerkuilen in de toren, nestelen slechtvalken op de rotswand tegenover het huis, torenvalken hebben een nest in een nis in de muur van de schuur, zwart/roodstaarten onder het dak en op de cour vliegen de zwaluwen af en aan en in de grote struik is het een mussendrukte van jewelste. Maar ook de Hop laat zich regelmatig zien en de Slangenarend is al gespot. La Faye is een paradijs voor de vogelliefhebbers en fotografen.

 

Fazanten, roodhals patrijzen, witte reiger, grauwe klauwier en klapekster we zien ze regelmatig. Ook ligt La Faye precies op de route van de kraanvogel trek en kunnen ze vanaf hier horen en zien.

Er is een heuse dassenburcht op eigen terrein en er zijn zeer gevarieerde wetlands op la Faye. 

Ook boommarters zijn vanaf huis te zien, zevenslapers vinden hun weg door de gebouwen en grootoorvleermuizen vinden hier ook een thuis. 

In de bronsttijd kun je vanuit je bed het burlen van de herten horen onder het slaapkamerraam.

Aan de oever van de rivier vind je sporen van Europese mink en otter en overdag kun je vanaf het terras de vos zien lopen.

Bijna dagelijks zijn tijdens een korte wandeling al edelherten te spotten en de sporen die je tijdens een wandeling tegenkomt, duiden op een rijk wildleven op en rond La Faye.

La Faye is jachtvrij en we proberen de wilde dieren zo min mogelijk te storen.

Van tijd tot tijd is het mogelijk om met ons mee te gaan op natuurexcursie, waarbij u onder deskundige begeleiding veel over de natuur op La Faye en natuur en wilde dieren in het algemeen kunt leren.

U kunt wild zien, sporen zien en leren waarop u moet letten om het wild te ontdekken. U leert over hun levenswijze, eigen-aardigheden en wat hun bedreigingen zijn.

Doordat er op La Faye niet gejaagd wordt kunt u zelfs overdag wilde dieren zien. Ook huizen er veel bijzondere vogels, hagedissen, amfibien enz.

 

De kennis en ervaring die u hier op kunt doen, zal u ook bij u thuis in de omgeving anders naar de natuur kunnen doen kijken.

U kunt hier niet alleen wilde dieren in de prachtige natuur van La Faye ontmoeten, maar ook in en rond de historische gebouwen valt er heel wat te ontdekken soms door kleine aanpassingen die wij gedaan hebben.

We geven graag uitleg over wat er mogelijk is om ook in uw omgeving, mogelijkheden te creëren om het voor natuur en wilde dieren aantrekkelijker te maken en uiteindelijk uw leefomgeving niet alleen voor de natuur, maar ook voor u leefbaarder te maken en hopen dat La Faye een inspiratiebron kan zijn.

bottom of page