top of page

DIEREN-NIEUWS,
WELKOM: IJSLANDSE PAARDEN, HONDEN,

huisdieren en wilde dieren op La Faye

Onder aan deze pagina vind u vanaf 'WELKOM', informatie mbt onze PAARDEN, HONDEN, onze overige HUISDIEREN en de WILDE DIEREN op la Faye

NIEUWS :


Geboren oktober 2022:

Oerspits; 2 reutjes, 3 teefjes
Vader: Tundra, Nenets/rendier laika,FCI import Siberie
Moeder: Undrunn, IJslandse herder, FCI import Ijsland

Himalaika: 2 reutjes, 5 teefjes
Vader: Indy, kruising laika, import Siberie
Moeder: Bamse, kruising berghond, import Rusland


OERSPITS-INFO 

Oerspits is de naam voor een type kruising van natuurlijke gezonde hondentype die sinds de oertijd samenleven en samenwerken met mensen.
In opbouw de WS-laika, IJslandse herder en Nenets Laika (rendier-laika) 

Doel van deze kruising is een gezond, sociaal, stabiel, vriendelijk, type middenslag hond te krijgen geschikt als allround gezelschapshond in onze westere maatschappij

Mbt het uiterlijk beogen wij een natuurlijk uitziende middenslag hond, zonder overdrijvingen, die voldoet aan een oertype spitshond; staande oren, krulstaart, dubbele vacht; kleur en tekening zijn niet beperkt, maar zo breed mogelijk gevarieerd en goed gepigmenteerd.
Uiterlijke kenmerken mogen gezondheid en functioneren niet beperken.

Oerspits: Info pups 2022

Moederhond: IJslandse herdershond Undrunn (FCI stamboom import IJsland)
vaderhond: Rendierlaika Tundra (FCI stamboom import Siberie))


Undrunn is een volle zus van onze IJslandse herder Manni, ze is een heel zachte hond. Ze verzorgd graag onze oudere of gewonde honden.
Ze is lief en heel makkelijk, sociaal, vriendelijk, stabiel en gezond. Een erg prettige hond, die door veel mensen gewaardeerd wordt.
Ze is heel prettig gezelschap en heel sociaal met al onze andere dieren en mensen en kinderen die hier op bezoek komen. Altijd voorzichtig
prettig reisgezelschap en nog nooit een probleem geweest mbt gehoorzaamheid of ontmoeten van andere honden. Loopt probleemloos los en heeft geen vervelend blafgedrag, ze is zeker voor haar ras, erg rustig en stil.

Undrunn IJslandse herder import Island (FCI-stamboom) is gedekt door onze reu Tundra, een Nenets/rendierlaika (FCI- stamboom), een directe import uit Siberië.
Tundra is uniek in zijn ras als eerste rendierlaika in West Europa (samen met zijn zusje die wij eveneens importeerde).
Tundra heeft zijn eerste halve levensjaar in Siberië verbracht en is na een indrukwekkende reis van meer dan een week lang, bij ons aangekomen samen met zijn zusje Tayda.

Met Tayda en Tundra zijn wij opnieuw aan het pionieren met een onbekend ras, net als destijds met de importen welke wij deden met de West Siberische laika (zie onze website www.siberischelaika.nl )
Inmiddels zijn beide honden goed ingepast in ons roedel en hebben zich ontwikkeld tot vriendelijke sociale vrolijke roedelgenoten met een grote behoefte aan menselijk contact..
Het blijken honden die prima passen binnen ons Oerspitsen -programma.
Ze zijn zeer slim en verbazen ons met hun slimme streken, actieve vrolijke honden, maar wel met een eigenwaarde. Ze zijn heel graag bij mensen, maar maken meer onderscheid dan onze andere honden tussen hun eigen mensen en vreemde mensen; hun liefde moet je verdienen en mensen zijn niet bij voorbaat vriend.
Ze hebben een nog duidelijkere aan en uitknop dan onze andere laiki en eenmaal op  de slaapkamer komt hun selectie naar boven om kinderen warm te houden in de tenten op de koude Tundra's van Siberie; als ze op bed liggen, zijn het echte uitslapers en genieten van het bij hun mensen zijn.
Buiten kunnen ze misschien iets eigenzinniger zijn, ze moeten echt het nut van een commando inzien, maar als ze dat in zien, gehoorzamen ook zij prima.
Het zijn karakters en humor heb je als eigenaar zeker nodig om deze creatieve vrolijkerds te waarderen.

Rendierlaika Tundra is uitgegroeid tot een stevige sociale prachtige reu; een 'grootse' hond in middenslag formaat (52 cm schoft). Hij heeft uitstraling, gedraagt zich zelfverzekerd, maar gaat meteen voor onze kleine IJslanderreu Manni op zijn rug liggen, als die dat van hem vraagt.
Tundra maakt tot nu toe geen probleem met bezoekhonden, heeft nog wel verdacht veel aandacht voor overvliegende vogels en moet na zijn Siberische 'opvoeding' nog wel wat leren mbt omgang met onze kleine dieren, maar toont zich een goede leerling. Zijn zusje Tayda is inmiddels prima ingeburgerd en heeft een speciaal verzorgingsinstinct voor onze katten ontwikkeld, die worden door haar gecontroleerd op teken en uitvoerig gewassen.

Samen met Undrunn hebben we alle vertrouwen er in dat zij prachtige fijne pups zullen krijgen, die kunnen gaan voldoen aan ons fokdoel en zeker ook mooie natuurlijke prettige honden zullen worden. Tundra zijn nakomelingen uit een vorig nest, zijn slimme lieve sociale vriendelijke honden.
Beide ouderdieren hebben een imposante dubbele vacht, zijn speels, kunnen kilometers maken, maar liggen ook graag binnen op de bank, ze hebben mensengezelschap nodig en genieten van samen dingen ondernemen. 

Mensen die interesse in een pup van hun hebben, nodigen wij uit contact met ons op te nemen en verwachten wij van, dat ze hun hond opnemen in hun gezin en waarderen als volwaardig gezinslid. Wij plaatsen geen pups bij mensen die beide fulltime buitenshuis werken en waarbij de hond dus fulltime alleen zit en plaatsen ook geen pups bij mensen die honden urenlang opsluiten in benches of als kenhelhond willen huisvesten. 
Voor alle mensen die een pup (of ander door ons gefokt dier) van ons hebben geld dat als zij om redenen onafhankelijk van hun wil, betreffende hond niet bij zich kunnen houden, zij verplicht zijn ons op de hoogte te stellen en aan ons het eerste recht van terugname te geven.
Mensen met serieuze interesse kunnen contact opnemen middels het contactformulier van deze website, of middels mail: ceisenga@ymail.com of telefonisch: Joep: 0031 (6) 10078350- Chris: 0031 (6) 5731 5751


Himalaika is een samengestelde naam, gebruikt voor een oertype hond ontstaan door het combineren van twee basistypen honden:
De oertype berghonden die hun oorsprong hadden in centraal  Azie en de Himalaya en
De oertype spitshonden uit Rusland/Siberie

Fokdoel van deze combinatie is het ontstaan van een gezonde, zich gezond bewegende grote hond met een mensgericht vriendelijk karakter, stabiel, sociaal-aanpassingsbereid zodoende geschikt voor onze westerse maatschappij.

Mbt uiterlijk beogen wij een natuurlijk uitziende grote hond, zonder lichamelijke beperkende of overdreven eigenschappen. 
Een praktische vacht en een kleur/pigment die zoveel mogelijk de genetische aanleg van variatie behoudt.

Op zoek naar een groot natuurlijk hondentype viel ons op dat de combinatie van gezondheid en geschiktheid voor het leven in een westerse samenleving, meestal niet samengaat bij de meeste grote rassen.
Of de rassen waren gezond en wegens hun karakter niet geschikt voor onze maatschappij, of ze hadden een geschikt karakter en hadden grote gezondheidsproblemen binnen hun ras en een lage levensverwachtingen.

Met de Himalayka willen we niet een modern nieuw ras creëren met een gesloten stamboek, maar willen we elke combinatie opnieuw selecteren op eigenschappen van onze doelstelling. We selecteren dus niet op ras-uiterlijk, maar op pupdoel: zo goed mogelijke nakomelingen. Ouderdieren worden gecontroleerd/geselecteerd op gezondheid en onze pupbegeleiding en uitgebreide socialisatieprogramma zien we als essentieel onderdeel van ons fokprogramma en dus ook als middelen om tot ons fokdoel te komen.
Dus genetica, individuele ouderdierselectie, omgevingsfactoren, inprenting en socialisatieprogramma, proberen wij zo optimaal mogelijk te combineren om ons fokdoel te bereiken..

Met onze inmiddels meer dan dertig jaar fokervaring, werd ons meer en meer duidelijk dat de F1 generatie (de eerste generatie pups) in de hondenfok de belangrijkste is, immers de meeste nieuwe eigenaren gaan niet fokken, maar willen een gezonde stabiele kameraad/gezinslid.
In de praktijk blijkt dat niet het rasbestand, maar het uiteindelijke individu, is wat het meest telt bij de huidige doelstelling. Mensen willen immers een hond die zo goed mogelijk bij zij/haar behoefte en omstandigheden past. Indien dit goed past, hebben zowel mens als hond daar het voordeel van.
Omdat dierenwelzijn bij ons hoog in het vaandel gedragen wordt, zien we als fokker hier de noodzaak van in om veel aandacht aan te besteden. Immers hoe passender de hond in zijn situatie, hoe fijner de mensen dit vinden en hoe meer e hond gewaardeerd wordt en hoe kleiner de kans op onbegrip en conflicten. Zo heeft ook de hond het meeste kans op een fijn leven.

We hebben met veel liefde en plezier, succesvol jarenlang rassen met gesloten stamboeken gefokt waar we zelf achter stonden. vele kampioenen, werkkampioenen, wereldkampioenen, uitstekende werkhonden en fijne gezinsleden kwamen uit onze fok.
We hebben fokhonden gebruikt waar we zelf nakomelingen van wilde, nooit bezuinigd op investeringen van importen, reizen, dekkingen enz. en we hebben heel wat nakomelingen zelf gehouden. (zie onze website www.siberischelaika.nl ) 
We hebben door omstandigheden ook een nestje gehad waar we niet voor gekozen hadden, maar waar we enorm verrast door zijn geweest en veel van geleerd hebben.
We hebben bij rassen gezien dat rasstandaarden door de jaren heen 'aangepast' werden en lang niet altijd een verbetering voor het ras werden en het fokken van rassen meer en meer beperkt werdt. We hebben ervaren dat het kiezen voor een ras, geen garantie is mbt gedrag, karakter of bruikbaarheid van een hond.
We hebben ervaren, door ons samenleven met meer dan 40 honden in gezinsverband (dus niet als kenhelhonden), hoeveel van een karakter en gedrag genetisch is en hoe belangrijk dus de keuze van de individuele ouderdieren is. Dit heeft vaak nog meer invloed dan raskeuze. We weten ook hoe belangrijk de inprenting, socialisatie, de omgeving EN de tijd die fokker investeert in de pups, is. vandaar dat wij ten tijde van een nest, fulltime bezig zijn met het begeleiden van moeder, nestomgeving (het leven en de omstandigheden om het nest heen) en pups. Ook de toekomstige eigenaar wordt daarbij niet vergeten en die wordt zo vroeg mogelijk in het proces betrokken.

Onze pups worden in huis geboren, wij slapen er de eerste weken (minstens drie) naast en zoals gebruikelijk groeien zij bij ons in en rond ons huis op samen met ons roedel honden, katten, kippen, paarden, geiten, schapen, varken enz.
Naast dat ze dus goed hondentaal leren en mensencommunicatie, krijgen ze ook ervaring in het inschatten van de 'taal' van andere diersoorten zoals bv katten. Deze en vele andere weloverwogen en welgedoseerde prikkels, maken dat ze een goede basis krijgen om stabiele honden te kunnen worden die zich goed kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden en nieuwe toekomstige prikkels.

De ouderdieren zijn veterinair gecontroleerd en gezond verklaard; HD, knieen en oogafwijkingen (DNA-onderzoek aangevraagd).
Pups krijgen een erkend Europees paspoort, worden gechipt, regelmatig ontwormd en geent.

Mensen met serieuze interesse in een pup van onze fok, zijn welkom contact met ons op te nemen:  0031 6 5731 5751 of 0031 6 10078350
Mail: ceisenga@ymail.com en geef aan:
1: Wat verwacht u van een hond?
2: Wat heeft u een hond te bieden? (hierbij vinden wij liefde en aandacht een vanzelfsprekendheid, dus graag uitgebreider antwoord mbt oa de te verwachten leefomstandigheden van de hond)

NB: Wij plaatsen geen honden bij mensen welke beide fulltime buitenshuis werken en waar de hond fulltime alleen is (nu of in de toekomst) en ook niet bij mensen die honden als kennel- of benchhond houden.

Indien eigenaren van onze pups om redenen onafhankelijk van hun wil, de hond niet bij zich willen of kunnen houden, zin zij ons verplicht hiervan tijdig op de hoogte te brengen en ons het eerste recht van terugname te geven.