DIEREN-NIEUWS,
WELKOM: IJSLANDSE PAARDEN, HONDEN,

huisdieren en wilde dieren op La Faye

Onder aan deze pagina vind u vanaf 'WELKOM', informatie mbt onze PAARDEN, HONDEN, onze overige HUISDIEREN en de WILDE DIEREN op la Faye

NIEUWS :


Verwachtte nestjes oktober 2022:

Oerspits;
Vader: Tundra, Nenets/rendier laika, import Siberie
Moeder: Undrunn, IJslandse herder, import Ijsland

Himalaika:
vader: Indy, kruising laika, import Siberie
Moeder: Bamse, kruising berghond, import Rusland


OERSPITS-INFO

Oerspits is de naam voor een type kruising van natuurlijke gezonde hondentype die sinds de oertijd samenleven en samenwerken met mensen.
In opbouw de WS-laika, IJslandse herder en Nenets Laika (rendier-laika) 

Doel van deze kruising is een gezond, sociaal, stabiel, vriendelijk, type middenslag hond te krijgen geschikt als allround gezelschapshond in onze westere maatschappij

Mbt het uiterlijk beogen wij een natuurlijk uitziende middenslag hond, zonder overdrijvingen, die voldoet aan een oertype spitshond; staande oren, krulstaart, dubbele vacht; kleur en tekening zijn niet beperkt, maar zo breed mogelijk gevarieerd en goed gepigmenteerd.
Uiterlijke kenmerken mogen gezondheid en functioneren niet beperken.OERSPITS PUP-INFO PUPS 2022

Moederhond: IJslandse herdershond Undrunn (FCI stamboom import IJsland)
vaderhond: Rendierlaika Tundra (FCI stamboom import Siberie))


Undrunn is een volle zus van onze IJslandse herder Manni, ze is een heel zachte hond. Ze verzorgd graag onze oudere of gewonde honden.
Ze is lief en heel makkelijk, sociaal, vriendelijk, stabiel en gezond. Een erg prettige hond, die door veel mensen gewaardeerd wordt.
Ze is heel prettig gezelschap en heel sociaal met al onze andere dieren en mensen en kinderen die hier op bezoek komen. Altijd voorzichtig
Prettig reisgezelschap en nog nooit een probleem geweest mbt gehoorzaamheid of ontmoeten van andere honden. Loopt probleemloos los en heeft geen vervelend blafgedrag, ze is zeker voor haar ras, erg rustig en stil.

Undrunn IJslandse herder import Island (FCI-stamboom) is gedekt door onze reu Tundra, een Nenets/rendierlaika (FCI- stamboom), een directe import uit Siberië.
Tundr is uniek in zijn ras als eerste rendierlaika in West Europa (samen met zijn zusje die wij eveneens importeerde).
Tundra heeft zijn eerste halve levensjaar in Siberië verbracht en is na een grote reis van meer dan een week lang, bij ons aangekomen samen met zijn zusje Tayda.

Met Tayda en Tundra zijn wij opnieuw aan het pionieren met een onbekend ras, net als destijds met de importen welke wij deden met de West Siberische laika (zie onze website www.siberischelaika.nl )
Inmiddels zijn beide honden goed ingepast in ons roedel en hebben zich ontwikkeld tot vriendelijke sociale vrolijke roedelgenoten met een grote behoefte aan menselijk contact..
Het blijken honden die prima passen binnen ons Oerspitsen -programma.
Ze zijn zeer slim en verbazen ons met hun slimme streken, actieve vrolijke honden, maar wel met een eigenwaarde. Ze zijn heel graag bij mensen, maar maken meer onderscheid dan onze andere honden tussen hun eigen mensen en vreemde mensen; hun liefde moet je verdienen.
Ze hebben een nog duidelijkere aan en uitknop dan onze andere laiki en eenmaal op  de slaapkamer komt hun selectie naar boven om kinderen warm te houden in de tenten op de koude Tundra's van Siberie; als ze op bed liggen, zijn het echte uitslapers en genieten van het bij hun mensen zijn.
Buiten kunnen ze misschien iets eigenzinniger zijn, ze moeten echt het nut van een commando inzien, maar als ze dat in zien, gehoorzamen ook zij prima.
Het zijn karakters en humor heb je als eigenaar zeker nodig om deze creatieve vrolijkerds te waarderen.

Rendierlaika Tundra is uitgegroeid tot een stevige sociale prachtige reu; een 'grootse' hond in middenslag formaat (52 cm schoft). Hij heeft uitstraling, gedraagt zich zelfverzekerd, maar gaat meteen voor onze kleine IJslander Manni op zijn rug liggen, als die dat van hem vraagt.
Tundra maakt tot nu toe geen probleem met bezoekhonden, heeft nog wel verdacht veel aandacht voor overvliegende vogels en moet na zijn Siberische 'opvoeding' nog wel wat leren mbt omgang met onze kleine dieren, maar toont zich een goede leerling. Zijn zusje Tayda is inmiddels prima ingeburgerd en heeft een speciaal verzorgingsinstinct voor onze katten ontwikkeld, die worden door haar gecontroleerd op teken en uitvoerig gewassen.

Samen met Undrunn hebben we alle vertrouwen er in dat zij prachtige fijne pups zullen krijgen, die kunnen gaan voldoen aan ons fokdoel en zeker ook mooie natuurlijke prettige honden zullen worden.
Beide ouderdieren hebben een imposante dubbele vacht, zijn speels, kunnen kilometers maken, maar liggen ook graag binnen op de bank, ze hebben mensengezelschap nodig en genieten van samen dingen ondernemen. 

Mensen die interesse in een pup van hun hebben, nodigen wij uit contact met ons op te nemen en verwachten wij van, dat ze hun hond opnemen in hun gezin en waarderen als volwaardig gezinslid. Wij plaatsen geen pups bij mensen die beide fulltime buitenshuis werken en waarbij de hond dus fulltime alleen zit en plaatsen ook geen pups bij mensen die honden urenlang opsluiten in benches of als kenhelhond willen huisvesten. 
Voor alle mensen die een pup (of ander door ons gefokt dier) van ons hebben geld dat als zij om redenen onafhankelijk van hun wil, betreffende hond niet bij zich kunnen houden, zij verplicht zijn ons op de hoogte te stellen en aan ons het eerste recht van terugname te geven.
Mensen met serieuze interesse kunnen contact opnemen middels het contactformulier van deze website, of middels mail: ceisenga@ymail.com of telefonisch: Joep: 0031 (6) 10078350- Chris: 0031 (6) 5731 5751 

April (2020) werd het eerste nestje Oerspitsen geboren en wierp onze Ludmilla (west Siberische Laika) probleemloos en geheel zelfstandig 8 prachtige gezonde wildkleur pupjes; drie reutjes en vijf teefjes. Manni (IJslandse herdershond Gosi) onze importreu uit IJsland was des trotse vader.

Ondanks alle tegenslagen van destijds, gebeurden er op la Faye gelukkig ook hele leuke dingen. 
Bij de planning van deze outcross tussen IJslandse herdershond en West Siberische laika, wist Joep natuurlijk niet hoe de situatie zou zijn en soms is het maar beter ook dat we niet alles vooraf weten.
Onze grote liefde voor laiki hebben we nooit onder stoelen of banken gestoken. Samen met onze gemeenschappelijke liefde voor wilde caniden is dit wat ons destijds heeft samengebracht.
Onze liefde voor IJslandse paarden en interesse in het IJslandse hondje, sloot daar prima bij banen maakte samen met de voorliefde voor kunst en natuur, het plaatje compleet...... bijna compleet.

Door de jaren heen bleef de grote interesse in honden, met speciale aandacht voor oertypes, maar dan wel zo goed mogelijk passend bij het samenleven met mensen in de huidige maatschappij.
Immers samenleven met mensen is wat reeds duizenden jaren lang zo speciaal is en ook nu nog zo belangrijk is in onze huidige maatschappij. Een maatschappij die altijd veranderd en waar mens en hond, door hun flexibiliteit en aanpassingsvermogen, samen in mee konden evolueren. 

De laatste tientallen jaren is de ontwikkeling van onze maatschappij in een versnelling gekomen. We zijn meer en meer vervreemd van de natuur en tegelijker tijd ontdekken we  dat e niet zonder die natuur kunnen.
Hadden honden vroeger vooral een praktisch gebruiksnut, is dit tegenwoordig aan het verschuiven naar een nieuwe belangrijke functie die ook zeer sterk emotioneel van nut is. Honden vervullen brugfuncties in onze maatschappij. Ze zijn een brug tussen ons , die meer en meer van de natuur af komen te staan in ons dagelijks leven en de daardoor grotere behoefte aan contact (bewust of onbewust) met de natuur om ons heen. Ook vervullen ze een sociale rol in onze drukker wordende maatschappij. Ze vormen een sociale brug waardoor het contact tussen mensen onderling makkelijker wordt in een tijd dat men door teveel drukte en te weinig ruimte, juist vaak afstand en persoonlijke grenzen creëert die contact maken moeilijker maakt.

De functie van honden is de laatste decennia's mee geevolueerd. Van vaak pure gebruiksspecialist, zijn er nu Andre kwaliteiten van groot belang geworden. Kwaliteiten die in sommige rassen, door selectie, niet meer bestaan of bruikbaar zijn. De laika is een zeer complete hond en heeft alle kenmerken van het prototype oertype, als 'back-up' nog aanwezig, zonder een wilde canide te zijn en is daarmee een ideale uitgangbasis voor een outcross programma.

Er is behoefte ontstaan aan gezonde lang levende honden, die in een gezinssituatie kunnen meeleven, met behoud van hun natuurlijke flexibiliteit, aanpassingsvermogen en complete communicatieve en sociale vaardigheden. Tegelijkertijd moeten zij zich aanpassen in een drukker wordende maatschappij en moeten ze mensen goed kunnen lezen en begrijpen.

We trokken samen met de oorspronkelijke bewoners door Siberie en leerden de Laiki en hun oorsprong goed kennen en begrijpen; een voorrecht om dit te hebben mogen meemaken en met veel warmte in ons hart denken we aan de mensen en de dieren terug, die we tijdens onze reizen hebben mogen ontmoeten. Tijdens onze bijna jaarlijkse bezoeken aan IJsland, waar we bevriende boeren meehelpen met paarden en schapen, onder vaak harde omstandigheden, uit de bergen te drijven met echt werkende IJslandse herdertjes, hebben we deze vrolijke hard werkende hondjes leren kennen en kregen we begrip voor hun oorspronkelijke taken. ook leerde we hoe belangrijk fokselectie is en konden we door de jaren heen honden selecteren met heel prettige eigenschappen. Die eigenschappen wilde we buiten de rassen nog meer combineren; 'Will to please' 'mensgerichtheid' dus niet tee zelfstandige jachtdrift. Stabiliteit en rust waarderen we erg, dus geen overdreven blaffers.

Met onze inmiddels meer dan dertig jaar fokervaring werd ons meer en eer duidelijk dat de F1 generatie (de eerste generatie pups) in de hondenfok oi de belangrijkste is. Immers de meeste nieuwe eigenaren gaan niet fokken, maar willen een gezonde stabiele fijne kameraad. Niet het ras, maar het individu, is wat uiteindelijk telt bij de huidige doelstelling. iedereen wil immers een hond die zo goed mogelijk bij zijn/haar behoefte en omstandigheden past. Daar heeft zowel de mens als ook de hond zelf het voordeel van. Omdat dierenwelzijn bij ons hoog in het vaandel staat, zien we als fokker, hier de noodzaak van in. 

We hebben met veel liefde en plezier rassen gefokt waar ze lf achter stonden, honden gebruikt waar we zelf nakomelingen van wilde hebben, maar we hebben door omstandigheden ook nestjes gehad waar we niet voor gekozen hadden, maar waar we zeer veel van geleerd hebben en zeer verrast door waren.
We hebben zeker geleerd hoe belangrijk de keuze van de individuele ouderdieren is en dat dit vaak nog meer invloed heeft dan raskeuze. We eten hoe belangrijk mbt karakter die ouderkeuze is  (het kan zelfs binnen een ras een wereld van verschil maken), maar ook hoe belangrijk de inprenting en socialisatie is van de pups en de omgeving en de tijd die daar aan besteed wordt door de fokker.

Het belang van de keuze van de F1 generatie en de jarenlange ervaring heeft Joep dit voorjaar de combinatie te doen maken die we al heel lang op ons verlanglijstje hadden staan als eigen toekomstige hond en ideale Oerspits F1. Een combinatie van twee hondentypes, die elkaar prima aanvullen en oi geschikter maken voor de huidige functie en samenleving.

Vanwege de leeftijd van de moederhond was het een nu-moment. We hadden onze huidige situatie niet voorzien, maar zijn uiteindelijk heel blij de keuze gemaakt te hebben om hiermee het eerste nestje Oerspitsen aan te kondigen.
Een oertype natuurlijke hond met karakterkwaliteiten die prima passen in onze huidige samenleving; Gezondheid, geen sterke jachtdrift, sociaal naar mens en dier, stabiel, Will to please, mensgerichtheid en erfvastheid zijn de punten waarop we ons concentreren.

Een prototype hond ontstaan uit de west Siberische laika, een hond die al sinds de oertijd met mensen samenwerkt en samenleeft en die de grootste genetische back-up heeft van alle rassen ter wereld en de IJslandse hond; het type hond welke in de Europese contreien duizend jaar geleden met de mens samenleefde en werkte als helper op de boerderijen en op IJsland in deze vorm duizend jaar lang is blijven bestaan bijna zonder 'veredeling' en slechte invloeden.
Onze 'kleine' Laika Ludmilla die zeer vriendelijk en sociaal is en IJslandse herder Manni, die rustig, stabiel en zeer sociaal is, zijn beide erg makkelijke vriendelijke honden die mbt afmeting niet erg ver uit elkaar liggen en dus ook fysiek goed matchen, hebben 8 pups gekregen. Inmiddels zijn deze pups opgegroeid tot erg prettige honden, die mbt afmeting tussen beide ouderdieren in zitten en zeer prettige karakters hebben en een goede 'eigen oertype look hebben.

De pups worden bij ons in huis geboren en groeien in en rondom huis op. We slapen wekenlang naast de werpkist en nemen de tijd dat we een nest hebben, fulltime tijd om het nest en de pups te begeleiden. We doen gefaseerd naar ontwikkelingsfase, de pups kundig inprenten en socialiseren, zodat ze kunnen opgroeien tot stabiele honden, die zich goed aan situaties kunnen aanpassen. Ze worden gesocialiseerd met kippen, katten, honden, mensen, kinderen, paarden, geiten enz. Beide ouderdieren zijn, gezond,  DNA onderzocht en officieel vrij getest op erfelijke oogafwijkingen,HD. (Manni ED-vrij)
Pups krijgen een vijfgeneratie afstammingsbewijs mee en een Europees paspoort, worden gechipt, regelmatig ontwormd en geent.
Toekomstige eigenaren kunnen altijd bij ons terecht voor vragen mbt hun pup, een hondenleven lang. In een verkoopcontract staat vermeld dat als de hond om welke reden dan ook (onafhankelijk van de wil), niet bij de eigenaar kan blijven, wij het eerste recht van terugname hebben, dit geld voor al onze pups.  Wij nemen onze pups serieus.

Mensen die beide fulltime buitsenshuis werken en de hond fulltime alleen zit, plaatsen wij geen pups bij. Ook mensen die een hond als kennelhond of bench-hond willen houden plaatsen wij geen pups bij. Mensen met serieuze interesse zijn welkom contact met ons op te nemen per telefoon of mail of middels Facebook-messenger. (Chris van de vlasakker)

De eerste Oerspitsenpups (2020) zijn inmiddels uitgegroeid tot zeer prettige honden en hebben allen een geweldig fijn thuis gevonden, Ayaana is bij ons blijven wonen.
 
Nenets rendier-laika
Nenets rendier-laika

press to zoom
Nenets rendier-laiki
Nenets rendier-laiki

press to zoom

press to zoom
Nenets rendier-laika
Nenets rendier-laika

press to zoom
1/46

Himalaika-info pups 2022

WELKOM: LA FAYE DIEREN-INFO

Wij verheugen ons er op u te ontmoeten in ' HET LAND ZONDER TIJD' de plaats waar 'CULTUUR NATUUR ONTMOET' en mens en dier respectvol van de natuur rondom kunnen genieten op leefgoed LA FAYE

Dieren en natuur worden op la Faye gekoesterd en zijn onvermijdelijk om tegen te komen. Of het onze huisdieren of wilde dieren zijn, op la Faye staat u oog in oog met dier en natuur. Veel staat op la Faye dan ook in het teken van natuur, natuurbescherming, dier en dierenliefde. We verwachten van onze gasten dat ze dit respecteren en waarderen.

U kunt op la Faye ook gehandicapte en oude dieren tegen komen. Deze kunnen door hun leeftijd of handicap de indruk geven niet goed verzorgd te worden; niets is minder waar. Zioj krijgen van ons de extra zorg die ze verdienen. Wij verwijderen geen 'lelijke' dieren, simpelweg omdat die voor ons niet lelijk zijn. Wij zijn trots er op dat we kippen hebben, die misschien niet meer zo jofel uit zien, maar wel de respectabele leeftijd van 13 jaar bereikt hebben. Wij vinden dat als een dier met een handicap nog veel plezier in het leven heeft, het niet aan ons is om te beslissen het dier te doden omdat we anders misschien gasten krijgen die het dier niet 'mooi' vinden. Bij ons gaan de dieren voor en gunnen we hun een oude dag, ook als die met gebreken of mindere looks komen. Wij zullen echter een dier niet uitzichtloos laten lijden en grijpen dan wel in, maar zolang het dier aantoonbaar plezier heeft, geniet en zelf niet dood wil, verzorgen wij ze met veel liefde en vertrouwen er op dat onze gasten daar begrip voor hebben en leggen, indien er vragen zijn, de geschiedenis van een specifiek dier, graag uit.

Het is ivm de gezondheid en het gedrag, ten alle tijden ten strengste verboden onze dieren te voeren of 'iets lekkers te geven'. Indien u graag onze dieren wil voeren bent u van harte welkom om op afspraak met Joep of Chris, mee te helpen de dieren te voeren en te verzorgen.

Graag laten we, in overleg, u kennismaken met onze dieren en de natuur om ons heen. Dit kan middels een trektocht te paard, een kunst-cursus, een natuurwandeling enz. zijn. (vraag naar de mogelijkheden).
Hieronder treft u wat extra informatie mbt de dieren op en rond la Faye:
IMG_7986 2.jpeg

IJslandse paarden

Op La Faye treft u veel IJslandse paarden aan, ze begrazen onze weilanden/velden en kunnen een enkele keer in een box staan. Ze zijn van verschillende leeftijden en divers pluimage, op aanvraag kunt u met ze kennismaken. 

 

Veel mensen noemen een IJslander een klein paard. Niets is minder waar. 

Dit is de originele natuurlijke maat van een paard en alle ‘natuur’ paarden en het enige nog bestaande wilde paard, het Przewalski-paard, heeft ook ongeveer deze afmeting. Andere paarden zijn, door menselijke selectie, gewoon groot geworden.

Een IJslands paard is robuust en past bij het samenleven en werken met mensen, maar past ook in de natuur. Hij is sterk en gehard en kan prima buiten verblijven in weer en wind. Een andere grote luxe van het IJslandse paard is dat hij heel compleet paard is en al de natuurlijke gangen van een paard nog aanwezig zijn. Dat wil zeggen dat een IJslander nog kan beschikken over gangen die bij de meeste rassen verloren zijn gegaan zoals de Telgang en de Tolt.

Door het nu al zo’n duizend jaar lange importverbod op IJsland van Paarden heeft zich de unieke situatie kunnen voordoen dat we in het IJslandse paard nog de oervorm van onze Europese paarden terug zien. Immers de Vikingen hebben de beste paarden van destijds meegenomen naar IJsland en daar heeft het ras zich kunnen ontwikkelen en aanpassen aan de strenge klimatologische omstandigheden en is niet meer vermengd met andere rassen.

Duizend jaren lange selectie heeft gemaakt dat het IJslandse paard heden ten dage een gezond, zeer comfortabel rijpaard is met fijne gangen en veel minder vluchtdrang heeft, dus niet schrikachtig is zoals zo vele andere paarden.

Deze koelheid staat in tegenstelling tot de warmte van het hart van de zeer vriendelijke makkelijk omgang met de mens van deze prachtige natuur-paarden.

Wij hebben al bijna dertig jaar lang eigen IJslanders en de eerste ervaringen met Ijslanders zijn vanaf 1969. Onze IJslanders zijn (op een uitzondering na) importen direct uit IJsland en hun nakomelingen.

Ons spreken het stabiele natuurlijke gedrag en de complete gangen van een IJslander aan.

We hebben paardgereden op veel verschillende type paarden variërend van, een ijslanderwedstrijd op IJsland, een spel polo in Engeland tot paardrijden met pakpaarden langs ravijnen in de Kaukasus, op de snelle paardjes in Mongolie over de Mongoolse steppe en met Yakuten paarden door de Taiga’s van Siberie, maar ook als kind bij ponyclubs en later in maneges, springen en dressuur. De keuze voor IJslanders en trailriding  is ontstaan door positieve en negatieve ervaringen van van jongs af aan met paarden bezig te zijn.

Joep verdiepte zich in het wezen paard en deed veel ervaring op door zijn veldonderzoeken naar in het wild levende paarden op diverse plaatsen ter wereld. Het 'samenleven' met kuddes wilde paarden en de praktische kennis en ervaring welke hij hiermee opdeed deelt hij graag in zijn lezingen en workshops en zijn van groot belang bij zijn natuurbeschermend werk,

​Voor meer info mbt onze IJslandse paarden zie onze website www.horsenature.nl

33135362_1508059732655515_75921802871785

Onze honden

In en rond La Faye kunt u diverse van onze honden aantreffen. Ze zitten apart van gastenhonden en lopen niet zonder toezicht op ons terrein, dus zijn geen probleem voor gastenhonden die niet met andere honden overweg kunnen. Als je ze niet wil ontmoeten hoeft het niet, maar natuurlijk ben je na afspraak onder begeleiding in ons roedel welkom.

 

We hebben Nenetser laiki (rendier laiki) en west siberische laiki; vriendelijke allround gebruikshonden uit Siberie. Zij zijn voor diverse taken inzetbaar.

Verder hebben we een waakhondenteam dat bestaat uit honden die oa opvang honden uit een Russisch asiel zijn.

Als vrolijke noot zijn onze Ijslandse herdershondjes aanwezig, die ons helpen met het drijven van onze paarden en pluimvee. Onze Ijslandse hondjes, zijn, op een import uit Denemarken na, allen import uit Ijsland van echte werklijnen.

Wij importeerde de eerste Laiki naar Nederland, ze deden zeer succesvol mee aan tentoonstellingen, aan speuren, behendigheid, jacht en gehoorzaamheid, maar zij zijn vooral fijne gezelschapshonden. Zij staan oa aan de basis van ons huidige oerspitsenprogramma, waarin wij zeer selectief een aantal noordelijke rassen combineren (zie hierboven)

 

We deden diverse importen uit land van oorsprong en verwierven bekendheid met Engelse springer spaniels, welke vele nationale- en internationale werkkampioenschappen behaalden oa Europees werkkampioen.

Tevens trainde Joep die valkenier is, de eerste West siberische laika als erkende speurhond en als valkeniershond. Joep deed oa door zijn jarenlange veldonderzoeken naar in het wild levende wolven, op diverse plaatsen ter wereld, veel ervaring op met het gedrag van wilde caniden.

 

Chris, die kynologe AKK ( KK1 en KK2),  keurmeester E en B ( erkend door de Raad van beheer op Kynologisch gebied Nederland) en gedragsinstructrice is, deed medische ervaring op door haar paraveterinair werk in een dierenkliniek. Zij gaf les in hondenopvoeding bij een erkende kc en trainde sinds 1984 sledehonden.

 

Wij verzorgden, buiten andere activiteiten, diverse lezingen mbt honden-en wolvengedrag oa op wetenschappelijke seminairs. We onderhouden wereldwijd contacten met diverse wetenschappers mbt ethologie der caniden. Op la Faye zullen er wederom diverse hondenactiviteiten georganiseerd kunnen worden. Door ons en door gastdocenten. Zie daarvoor onze activiteiten/agenda.

Voor meer info mbt onze honden, zie onze website www.siberischelaika.nl