DIEREN-NIEUWS,
WELKOM, IJSLANDSE PAARDEN, HONDEN,

huisdieren en wilde dieren op La Faye

Onder aan deze pagina vind u vanaf 'WELKOM', informatie mbt onze PAARDEN, HONDEN, onze overige HUISDIEREN en de WILDE DIEREN op la Faye

NIEUWS :

De IJslandse herderpupjes van Manni en Blika zijn allemaal verhuisd naar een liefdevol nieuw thuis en we krijgen inmiddels heel fijne updates dat ze het prima maken

Ons teefje Fjalkastornju Blika (import uit Denemarken) was gedekt door Manni (Gosi, import uit IJsland).
De pups werden bij ons in huis geboren en gesocialiseerd met kippen katten honden kinderen en kunnen kennis maken met al onze andere dieren( IJslandse paarden, Shetlanders, schapen, geiten, konijnen, ganzen, eenden enz.)
Beide ouderdieren zijn officieel gecontroleerd en gezond. Ze zijn zeer sociaal  vriendelijk naar mens en dier, stabiel en gehoorzaam en geen keffers.
Mensen met interesse in onze IJslandse herdertjes zijn welkom contact met ons op te nemen (kan ook middels facebook Chris van de Vlasakker).
Wij plaatsen geen pups bij mensen die beide fulltime buitenshuis werken en waarbij de hond fulltime alleen zit.
Wij plaatsen ook geen pups bij mensen die honden urenlang systematische in een bench opsluiten.
Wij verwachten dat de hond een plek in het gezinsleven inneemt een ook als dusdanig behandeld en gewaardeerd wordt.


Verwacht: Himalaika-pups in 2022
 

Himalaika is een samengestelde naam, gebruikt voor een oertype hond ontstaan door het kruisen van twee basistype honden;
de oertype-berghonden uit de Himalaya (Tibet-dog) en
de oertype honden uit Rusland/Siberie, ( de laiki.)

Doel van deze kruising is het ontstaan van een gezonde en zich gezond bewegende grote hond met een mensgericht karakter, stabiel, aanpassingsbereid en zodoende geschikt voor onze westerse maatschappij.

Mbt uiterlijk beogen wij een natuurlijk uitziende, grote hond, zonder lichamelijk beperkende eigenschappen. Een praktische dubbele vacht en een kleur die zoveel mogelijk de genetische aanleg van variatie behoudt.

HIMALAIKA PUPS
Wij verwachten pups in 2022

Heel ons leven hebben wij al grote interesse in honden en door de jaren heen, ontwikkelden we een speciale aandacht voor oertypes, maar dan wel zo goed mogelijk passend bij het samenleven met mensen in de huidige maatschappij.
Immers samenleven met mensen is wat reeds duizenden jaren lang zo speciaal is en ook nu nog zo belangrijk is in onze huidige maatschappij. Een maatschappij die altijd veranderd en waar mens en hond, door hun flexibiliteit en aanpassingsvermogen, samen in mee konden evolueren. 
De laatste tientallen jaren is de ontwikkeling van onze maatschappij in een versnelling gekomen. We zijn meer en meer vervreemd van de natuur en tegelijker tijd ontdekken we dat we niet zonder die natuur kunnen.
Hadden honden vroeger vooral een praktisch gebruiksnut, is dit tegenwoordig aan het verschuiven naar een nieuwe belangrijke functie die ook zeer sterk emotioneel van nut is. Honden vervullen brugfuncties in onze maatschappij. Ze zijn een brug tussen ons, die meer en meer van de natuur af komen te staan in ons dagelijks leven en de daardoor grotere behoefte aan contact (bewust of onbewust) met de natuur om ons heen. Ook vervullen ze een sociale rol in onze drukker wordende maatschappij. Ze vormen een sociale brug waardoor het contact tussen mensen onderling makkelijker wordt in een tijd dat men door teveel drukte en te weinig ruimte, juist vaak afstand en persoonlijke grenzen creëert die contact maken moeilijker maakt.
De functie van honden is de laatste decennia's mee geevolueerd. Van vaak pure gebruiksspecialist, zijn er nu andere kwaliteiten van groot belang geworden. Kwaliteiten die in sommige rassen, door selectie, niet meer bestaan of bruikbaar zijn. De laika is een zeer complete hond en heeft alle kenmerken van het prototype oertype, als 'back-up' nog aanwezig, zonder een wilde canide te zijn en is daarmee een ideale uitgangbasis voor een outcross programma.
Er is behoefte ontstaan aan gezonde lang levende honden, die in een gezinssituatie kunnen meeleven, met behoud van hun natuurlijke flexibiliteit, aanpassingsvermogen en complete communicatieve en sociale vaardigheden. Tegelijkertijd moeten zij zich aanpassen in een drukker wordende maatschappij en moeten ze mensen goed kunnen lezen en begrijpen.

We trokken samen met de oorspronkelijke bewoners door Siberie en leerden de Laiki en hun oorsprong goed kennen en begrijpen; een voorrecht om dit te hebben mogen meemaken en met veel warmte in ons hart denken we aan de mensen en de dieren terug, die we tijdens onze reizen hebben mogen ontmoeten. We leerden hoe belangrijk fokselectie is en konden door de jaren heen honden selecteren met heel prettige eigenschappen. Die eigenschappen wilde we buiten de rassen nog meer combineren; 'Will to please' 'mensgerichtheid' dus niet te zelfstandige jachtdrift. Stabiliteit en rust waarderen we erg en geen overdreven blafgedrag.

Met onze inmiddels meer dan dertig jaar fokervaring werd ons meer en meer duidelijk dat de F1 generatie (de eerste generatie pups) in de hondenfok oi de belangrijkste is. Immers de meeste nieuwe eigenaren gaan niet fokken, maar willen een gezonde stabiele fijne kameraad. Niet het ras, maar het individu, is wat uiteindelijk telt bij de huidige doelstelling. Iedereen wil immers een hond die zo goed mogelijk bij zijn/haar behoefte en omstandigheden past. Daar heeft zowel de mens als ook de hond zelf het voordeel van. Omdat dierenwelzijn bij ons hoog in het vaandel staat, zien we als fokker, hier de noodzaak van in om veel aandacht aan te besteden.  Immers hoe passender de hond in zijn situatie, hoe fijner de mensen dit vinden en hoe meer de hond gewaardeerd en gerespecteerd wordt en hoe kleiner de kans op conflicten of onbegrip is. 
We hebben met veel liefde en plezier rassen gefokt waar we zelf achter stonden, fokhonden gebruikt waar we zelf nakomelingen van wilde hebben, maar we hebben door omstandigheden ook een nestje gehad waar we niet voor gekozen hadden, maar waar we zeer veel van geleerd hebben en zeer verrast door waren.
We hebben zeker geleerd hoe belangrijk de keuze van de individuele ouderdieren is en dat dit vaak nog meer invloed heeft dan raskeuze. We weten hoe belangrijk mbt karakter die ouderkeuze is  (het kan zelfs binnen een ras een wereld van verschil maken), maar ook hoe belangrijk de inprenting en socialisatie is van de pups en de omgeving en de tijd die daar aan besteed wordt door de fokker.

Daar onze Himalaika Ben gecastreerd is en helaas niet voor nakomelingen kan zorgen, zijn wij op zoek naar een type hond dat hem benaderd en dus de positieve eigenschappen van de Laika-typen uit Rusland zoals gezondheid en prettige omgang met mensen, combineert met de berghondtypes, die rustig en stabiel zijn en een imposant uiterlijk hebben.

Bamse is zo'n type hond, ze is een vijfjarig teefje geboren in Rusland uit een berghond vader (oorsprong onbekend) en laika/herder kleiner type hond moeder (oorsprong onbekend). Van haar ouders is bekend dat ze een vriendelijk karakter hadden en zeer sociaal waren, ook een halfbroer van haar is bekend als een zeer vriendelijke en sociale grote hond.
Bamse voldoet mbt type geheel aan het beeld van de Himalaika en wordt mbt haar uiterlijk vaak als nestzus van onze Himalaika Ben betiteld.
Daar zij echter totaal geen familie is, dus totale outcross en bovendien helemaal voldoet aan het beoogde karakter, zien wij in haar een zeer geschikte basis voor een F2 vervolg van de Himalaika. 
 
Bamse is een bijzondere hond, buiten dat ze erg mooi is, heeft ze een heel stabiel, rustig en prettig karakter.  
Bamse is voor een grote hond rustig in huis maar actief en speels buiten. Ze beweegt erg soepel, kan lange wandelingen maken en hard rennen, maar ze houd altijd veel contact met haar begeleider en is gehoorzaam. Ze is vriendelijk, lief en heel sociaal ook naar soortgenoten. Ze is altijd een uitstekend kindermeisje geweest voor de pups van andere teven. Bamse leert makkelijk en heeft zeker geen harde hand nodig. Ze wordt bovendien niet voor niets Bamse-Bisous genoemd, want ondanks dat ze bij ons als 'waakhond' werkt, deelt ze enorm graag kusjes uit en begroet iedereen (mens en dier) vriendelijk.

Onze pups worden in huis geboren, wij slapen er de eerste weken naast en zoals gebruikelijk groeien zij bij ons in en rond huis op samen met onze roedel honden, katten, kippen, paarden, geiten, schapen enz. Naast dat ze goede honden-communicatie leren en leren herkennen, krijgen ze ook ervaring in het inschatten van de 'taal' van andere dieren. Deze en de vele andere weloverwogen gedoseerde prikkels, maken dat ze een goede basis krijgen om stabiele honden ter worden die zich goed kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden. We besteden veel aandacht aan een kundige en goede inprenting en socialisatie.

De ouderdieren zijn, gezond, getest op HD en erfelijke oogafwijkingen en DNA onderzoek
Pups krijgen een Europees paspoort, worden gechipt, regelmatig ontwormd en geent.

Mensen met serieuze interesse zijn welkom met ons contact op te nemen: 0031 6 5731 5751  0031 610078350 of
mail: ceisenga@ymail.com en geef aan
1: Wat verwacht u van een hond?
2: Wat heeft u een hond te bieden?
U kunt volgen op Facebook: Chris van de vlasakker.
 
nb: wij plaatsen geen pups. bij mensen die beide fulltime buitenshuis werkenen waar de hond fulltime alleen zit (nu of in de toekomst) en ook niet bij mensen die honden als kennel hond of bench-hond houden.
Kijk voor meer kennel-info ook op onze website: www.siberischelaika.nl 

SAFARI-TIJD

We kunnen terugkijken op een actieve zomer, Er werdt goud gezocht (en gevonden), er werden workshops gegeven, paard gereden, dieren verzorgd, gewandeld, gezwommen en nog veel meer. Er waren jonge hondjes, jonge katjes en heel veel jonge kuikentjes. Inmiddels zijn Isaac en Albertje en Adelheid, al aardig ingeburgerd. De zomergasten hebben uitgebreid kennis met hun kunnen maken en de dierenronde, was voor jong en oud een groot succes. Onze gasten mochten meehelpen de dieren te verzorgen en kregen van Joep uitleg over verzorging en het gedrag van de dieren.Ook konden ze mee op wandeling met de dieren en werden onze honden en katten druk geknuffeld. 
Inmiddels is het rustiger op la Faye, maar zeker niet rustiger in de natuur om ons heen. De tijd is aangebroken om de herten te zien en zeker; de herten te horen. Omdat la Faye jachtvrij is, kun je de herten en ander wild dicht benaderen en goed zien. Altijd is de bronsttijd een erg imposant en prachtig spektakel. De eerste hertensafari's waren weer een groot succes; het begin van weer een prachtig seizoen op la Faye, met zijn heel eigen 'schatten' voor de kenners en liefhebbers, zeer de moeite waard.

IA ISAAC IS GEARRIVEERD

Er is een nieuwe bewoner op la Faye; zijn naam is Isaac en hij is een Poitou-ezelsveulen. Poitou is het grootste ezelsas en bovendien is het een Frans en langharig ras, dus zeer geschikt voor het klimaat waarin we leven. Als ras zijn Poitou's vrij zeldzaam. Isaac is nog maar een veulen en heeft nog wat te groeien, zijn vader was 150 cm schofthoogte. Hoewel Isaac nog 'klein' is, heeft hij wel een groot hart en een grote knuffelwaarde. Uiteindelijk zal hij gecastreerd worden en krijgt hij een taak als beschermer en bewaker in onze paardenkudde.

BOKKENSPRONGETJES

Het is voorjaar en de oplettende facebookvolgers zijn ze vast al tegen gekomen; de twee flessenlammetjes geboren bij Thierry en Jerome, die tijdens onze puppie-tijd wel eens op la Faye gelogeerd hebben. Inmiddels zijn ze groot genoeg om te verhuizen en zijn ze voor vast op la Faye komen wonen. Ze krijgen nu nog wel de fles erbij, maar kunnen ook al gras eten en hebben inmiddels ook een eigen naam gekregen. Bokje Albertje (inmiddels gecastreerd) en Geit Adelheid. Ze zijn al aardig ingeburgerd en lopen los mee op wandelingen en wie weet, hopelijk kunnen we in de toekomst onze eigen verse geitenmelk drinken en echte la Faye-geitenkaas maken.
Schermafbeelding 2020-05-08 om 19.59.26.
Schermafbeelding 2020-05-08 om 19.59.26.

press to zoom
96082598_10218626165178304_4526962608783
96082598_10218626165178304_4526962608783

press to zoom
Bezoek is leuk
Bezoek is leuk

press to zoom
Schermafbeelding 2020-05-08 om 19.59.26.
Schermafbeelding 2020-05-08 om 19.59.26.

press to zoom
1/23

OERSPITS INFO

April (2020) werd het eerste nestje Oerspitsen geboren en wierp onze Ludmilla (west Siberische Laika) probleemloos en geheel zelfstandig 8 prachtige gezonde wildkleur pupjes; drie reutjes en vijf teefjes. Manni (IJslandse herdershond Gosi) onze importreu uit IJsland is des trotse vader.
Ondanks alle tegenslagen van de laatste tijd, gebeuren er op la Faye gelukkig ook hele leuke dingen. 
Bij de planning van deze outcrosstuzsen IJslandse herdershond en West Siberische laika, wist Joep natuurlijk niet hoe de situatie nu zou zijn en soms is het maar beter ook dat we niet alles vooraf weten.
Onze grote liefde voor laiki hebben we nooit onder stoelen of banken gestoken. Samen met onze gemeenschappelijke liefde voor wilde caniden is dit wat ons destijds heeft samengebracht.
Onze liefde voor IJslandse paarden en interesse in het IJslandse hondje, sloot daar prima bij banen maakte samen met de voorliefde voor kunst en natuur, het plaatje compleet...... bijna compleet.
Door de jaren heen bleef de grote interesse in honden, met speciale aandacht voor oertypes, maar dan wel zo goed mogelijk passend bij het samenleven met mensen in de huidige maatschappij.
Immers samenleven met mensen is wat reeds duizenden jaren lang zo speciaal is en ook nu nog zo belangrijk is in onze huidige maatschappij. Een maatschappij die altijd veranderd en waar mens en hond, door hun flexibiliteit en aanpassingsvermogen, samen in mee konden evolueren. 
De laatste tientallen jaren is de ontwikkeling van onze maatschappij in een versnelling gekomen. We zijn meer en meer vervreemd van de natuur en tegelijker tijd ontdekken we  dat e niet zonder die natuur kunnen.
Hadden honden vroeger vooral een praktisch gebruiksnut, is dit tegenwoordig aan het verschuiven naar een nieuwe belangrijke functie die ook zeer sterk emotioneel van nut is. Honden vervullen brugfuncties in onze maatschappij. Ze zijn een brug tussen ons , die meer en meer van de natuur af komen te staan in ons dagelijks leven en de daardoor grotere behoefte aan contact (bewust of onbewust) met de natuur om ons heen. Ook vervullen ze een sociale rol in onze drukker wordende maatschappij. Ze vormen een sociale brug waardoor het contact tussen mensen onderling makkelijker wordt in een tijd dat men door teveel drukte en te weinig ruimte, juist vaak afstand en persoonlijke grenzen creëert die contact maken moeilijker maakt.
De functie van honden is de laatste decennia's mee geevolueerd. Van vaak pure gebruiksspecialist, zijn er nu Andre kwaliteiten van groot belang geworden. Kwaliteieten die in sommige rassen, door selectie, niet meer bestaan of bruikbaar zijn. De laika is een zeer complete hond en heeft alle kenmerken van het prototype oertype, als 'back-up' nog aanwezig, zonder een wilde canide te zijn en is daarmee een ideale uitgangbasis voor een outcross programma.
Er is behoefte ontstaan aan gezonde lang levende honden, die in een gezinssituatie kunnen meeleven, met behoud van hun natuurlijke flexibiliteit, aanpassingsvermogen en complete communicatieve en sociale vaardigheden. Tegelijkertijd moeten zij zich aanpassen in een drukker wordende maatschappij en moeten ze mensen goed kunnen lezen en begrijpen.
We trokken samen met de oorspronkelijke bewoners door Siberie en leerden de Laiki en hun oorsprong goed kennen en begrijpen; een voorrecht om dit te hebben mogen meemaken en met vel warmte in ons hart denken we aan de mensen en de dieren terug, die we tijdens onze reizen hebben mogen ontmoeten. Tijdens onze bijna jaarlijkse bezoeken aan IJsland, waar we bevriende boeren meehelpen met paarden en schapen, onder vaak harde omstandigheden, uit de bergen te drijven met echt werkende IJslandse herdertjes, hebben we deze vrolijke hard werkende hondjes leren kennen en kregen we begrip voor hun oorspronkelijke taken. ook leerde we hoe belangrijk fokselectie is en konden we door de jaren heen honden selecteren met heel prettige eigenschappen. Die eigenschappen wilde we buiten de rassen nog meer combineren; 'Will to please' 'mensgerichtheid' dus niet tee zelfstandige jachtdrift. Stabiliteit en rust waarderen we erg, dus geen overdreven blaffers.
Met onze inmiddels meer dan dertig jaar fokervaring werd ons meer en eer duidelijk dat de F1 generatie (de eerste generatie pups) in de hondenfok oi de belangrijkste is. Immers de meeste nieuwe eigenaren gaan niet fokken, maar willen een gezonde stabiele fijne kameraad. Niet het ras, maar het individu, is wat uiteindelijk telt bij de huidige doelstelling. iedereen wil immers een hond die zo goed mogelijk bij zijn/haar behoefte en omstandigheden past. Daar heeft zowel de mens als ook de hond zelf het voordeel van. Omdat dierenwelzijn bij ons hoog in het vaandel staat, zien we als fokker, hier de noodzaak van in. 
We hebben met veel liefde en plezier rassen gefokt waar ze lf achter stonden, honden gebruikt waar we zelf nakomelingen van wilde hebben, maar we hebben door omstandigheden ook nestjes gehad waar we niet voor gekozen hadden, maar waar we zeer veel van geleerd hebben en zeer verrast door waren.
We hebben zeker geleerd hoe belangrijk de keuze van de individuele ouderdieren is en dat dit vaak nog meer invloed heeft dan raskeuze. We eten hoe belangrijk mbt karakter die ouderkeuze is  (het kan zelfs binnen een ras een wereld van verschil maken), maar ook hoe belangrijk de inprenting en socialisatie is van de pups en de omgeving en de tijd die daar aan besteed wordt door de fokker.
Het belang van de keuze van de F1 generatie end e jarenlange ervaring heeft Joep dit voorjaar de combinatie te doen maken die we al heel lang op ons verlanglijstje hadden staan als eigen toekomstige hond en ideale Oerspits F1. Een combinatie van twee hondentypes, die elkaar prima aanvullen en oi geschikter maken voor de huidige functie en samenleving.
Vanwege de leeftijd van de moederhond was het een nu-moment. We hadden onze huidige situatie niet voorzien, maar zijn uiteindelijk heel blij de keuze gemaakt te hebben om hiermee het eerste nestje Oerspitsen aan te kondigen.
Een oertype natuurlijke hond met karakterkwaliteiten die prima passen in onze huidige samenleving; Gezondheid, geen sterke jachtdrift, sociaal naar mens en dier, stabiel, Will to please, mensgerichtheid en erfvastheid zijn de punten waarop we ons concentreren.
Een prototype hond ontstaan uit de west Siberische laika, een hond die al sinds de opertijd met mensen samenwerkt en samenleeft en die de grootste genetische back-up heeft van alle rassen ter wereld en de IJslandse hond; het type hond welke in de Europese reiopnen duizend jaar geleden met de mens samenleefde en werkte als helper op de boerderijen en op IJsland in deze vorm duizend jaar lang is blijven bestaan bijna zonder 'veredeling' en slechte invloeden.
Onze 'kleine' Laika Ludmilla die zeer vriendelijk en sociaal is en IJslandse herder Manni, die rustig, stabiel en zeer sociaal is, zijn beide erg makkelijke vriendelijke honden die mbt afmeting niet erg ver uit elkaar liggen en dus ook fysiek goed matchen, hebben 8 pups gekregen. Inmiddels zijn deze pups opgegroeid tot erg prettige honden, die mbt afmeting tussen beide ouderdieren in zitten en zeer prettige karakters hebben en een goede 'eigen oertype look hebben.
De pups zijn bij ons in huis geborene en groeien in en rondom huis op. Ze worden gesocialiseerd met kippen, katten, honden, mensen, kinderen, paarden, geiten enz. Beide ouderdieren zijn, gezond,  DNA onderzocht en officieel vrij getest op erfelijke oogafwijkingen,HD, ED.
Pups krijgen een vijfgeneratie afstammingsbewijs mee en een Europees paspoort, worden gechipt, regelmatig ontwormd en geent.
Mensen die beide fulltime buitsenshuis werken end e hond fulltime alleen zit, plaatsen wij geen pups bij. Ook mensen die een hond als kenhelhond of bench-hond willen houden plaatsen wij geen pups bij. Mensen met serieuze interesse zijn welkom contact met ons op te nemen per telefoon of mail of middels Facebook-messenger. (Chris van de vlasakker)
Dez pups zijn inmiddels uitgegroeid tot zeer prettige honden en hebben een geweldig fijn thuis gevonden. Mensen die interesse hebben en meer info wensen mbt deze of toekomstige pups, zijn welkom contact met ons op te nemen middels het contact formulier of tel.: 0031 6 5731 5751. 0031 6 10078350 of een mailtje naar ceisenga@ymail.com

WELKOM

Wij verheugen ons er op u te ontmoeten in ' HET LAND ZONDER TIJD' de plaats waar 'CULTUUR NATUUR ONTMOET' en mens en dier respectvol van de natuur rondom kunnen genieten op leefgoed LA FAYE
Dieren en natuur worden op la Faye gekoesterd en zijn onvermijdelijk om tegen te komen. Of het onze huisdieren of wilde dieren zijn, op la Faye staat u oog in oog met dier en natuur. Veel staat op la Faye dan ook in het teken van natuur, natuurbescherming, dier en dierenliefde. We verwachten van onze gasten dat ze dit respecteren en waarderen.
U kunt op la Faye ook gehandicapte en oude dieren tegen komen. Deze kunnen door hun leeftijd of handicap de indruk geven niet goed verzorgd te worden; niets is minder waar. Zioj krijgen van ons de extra zorg die ze verdienen. Wij verwijderen geen 'lelijke' dieren, simpelweg omdat die voor ons niet lelijk zijn. Wij zijn trots er op dat we kippen hebben, die misschien niet meer zo jofel uit zien, maar wel de respectabele leeftijd van 13 jaar bereikt hebben. Wij vinden dat als een dier met een handicap nog veel plezier in het leven heeft, het niet aan ons is om te beslissen het dier te doden omdat we anders misschien gasten krijgen die het dier niet 'mooi' vinden. Bij ons gaan de dieren voor en gunnen we hun een oude dag, ook als die met gebreken of mindere looks komen. Wij zullen echter een dier niet uitzichtloos laten lijden en grijpen dan wel in, maar zolang het dier aantoonbaar plezier heeft, geniet en zelf niet dood wil, verzorgen wij ze met veel liefde en vertrouwen er op dat onze gasten daar begrip voor hebben en leggen, indien er vragen zijn, de geschiedenis van een specifiek dier, graag uit.
Het is ivm de gezondheid en het gedrag, ten alle tijden ten strengste verboden onze dieren te voeren of 'iets lekkers te geven'. Indien u graag onze dieren wil voeren bent u van harte welkom om op afspraak met Joep of Chris, mee te helpen de dieren te voeren en te verzorgen.
Graag laten we, in overleg, u kennismaken met onze dieren en de natuur om ons heen. Dit kan middels een trektocht te paard, een kunst-cursus, een natuurwandeling enz. zijn. (vraag naar de mogelijkheden).
Hieronder treft u wat extra informatie mbt de dieren op en rond la Faye:
IMG_7986 2.jpeg

IJslandse paarden

Op La Faye treft u veel IJslandse paarden aan, ze begrazen onze weilanden/velden en kunnen een enkele keer in een box staan. Ze zijn van verschillende leeftijden en divers pluimage, op aanvraag kunt u met ze kennismaken. 

 

Veel mensen noemen een IJslander een klein paard. Niets is minder waar. 

Dit is de originele natuurlijke maat van een paard en alle ‘natuur’ paarden en het enige nog bestaande wilde paard, het Przewalski-paard, heeft ook ongeveer deze afmeting. Andere paarden zijn, door menselijke selectie, gewoon groot geworden.

Een IJslands paard is robuust en past bij het samenleven en werken met mensen, maar past ook in de natuur. Hij is sterk en gehard en kan prima buiten verblijven in weer en wind. Een andere grote luxe van het IJslandse paard is dat hij heel compleet paard is en al de natuurlijke gangen van een paard nog aanwezig zijn. Dat wil zeggen dat een IJslander nog kan beschikken over gangen die bij de meeste rassen verloren zijn gegaan zoals de Telgang en de Tolt.

Door het nu al zo’n duizend jaar lange importverbod op IJsland van Paarden heeft zich de unieke situatie kunnen voordoen dat we in het IJslandse paard nog de oervorm van onze Europese paarden terug zien. Immers de Vikingen hebben de beste paarden van destijds meegenomen naar IJsland en daar heeft het ras zich kunnen ontwikkelen en aanpassen aan de strenge klimatologische omstandigheden en is niet meer vermengd met andere rassen.

Duizend jaren lange selectie heeft gemaakt dat het IJslandse paard heden ten dage een gezond, zeer comfortabel rijpaard is met fijne gangen en veel minder vluchtdrang heeft, dus niet schrikachtig is zoals zo vele andere paarden.

Deze koelheid staat in tegenstelling tot de warmte van het hart van de zeer vriendelijke makkelijk omgang met de mens van deze prachtige natuur-paarden.

Wij hebben al bijna dertig jaar lang eigen IJslanders en de eerste ervaringen met Ijslanders zijn vanaf 1969. Onze IJslanders zijn (op een uitzondering na) importen direct uit IJsland en hun nakomelingen.

Ons spreken het stabiele natuurlijke gedrag en de complete gangen van een IJslander aan.

We hebben paardgereden op veel verschillende type paarden variërend van, een ijslanderwedstrijd op IJsland, een spel polo in Engeland tot paardrijden met pakpaarden langs ravijnen in de Kaukasus, op de snelle paardjes in Mongolie over de Mongoolse steppe en met Yakuten paarden door de Taiga’s van Siberie, maar ook als kind bij ponyclubs en later in maneges, springen en dressuur. De keuze voor IJslanders en trailriding  is ontstaan door positieve en negatieve ervaringen van van jongs af aan met paarden bezig te zijn.

Joep verdiepte zich in het wezen paard en deed veel ervaring op door zijn veldonderzoeken naar in het wild levende paarden op diverse plaatsen ter wereld. Het 'samenleven' met kuddes wilde paarden en de praktische kennis en ervaring welke hij hiermee opdeed deelt hij graag in zijn lezingen en workshops en zijn van groot belang bij zijn natuurbeschermend werk,

​Voor meer info mbt onze IJslandse paarden zie onze website www.horsenature.nl