top of page

DIEREN-NIEUWS,
WELKOM: IJSLANDSE PAARDEN, HONDEN,

huisdieren en wilde dieren op La Faye

Onder aan deze pagina vind u vanaf 'WELKOM', informatie mbt onze PAARDEN, HONDEN, onze overige HUISDIEREN en de WILDE DIEREN op la Faye

 

NIEUWS:
Oerspitsen 7 pups geboren 27-04- 2024
Himalaika   7 pups geboren 22-04- 2024
Beide nesten zijn te volgen middels Facebook: Chris Eisenga

OERSPITS-INFO 

Oerspits is de naam voor een type kruising van natuurlijke gezonde hondentype die sinds de oertijd samenleven en samenwerken met mensen.
In opbouw de WS-laika, IJslandse herder en Nenets Laika (rendier-herder) 

Doel van deze kruising is een gezond, sociaal, stabiel, vriendelijk, type middenslag hond te krijgen geschikt als allround gezelschapshond in onze westere maatschappij

Mbt het uiterlijk beogen wij een natuurlijk uitziende middenslag hond, zonder overdrijvingen, die voldoet aan een oertype spitshond; staande oren, krulstaart, dubbele vacht; kleur en tekening zijn niet beperkt, maar zo breed mogelijk gevarieerd en goed gepigmenteerd.
Uiterlijke kenmerken mogen gezondheid en functioneren niet beperken.Oerspits: Info pups 2o24

Moederhond: Tayda Nenets-Laika (rendierherder) import Siberie FCI stamboom
vaderhond: Manni IJslandse herder import IJsland FCI stamboom

Geboren: 27 April 2024


In anderhalf uur tijd wierp Tayda probleemloos 6 pups en na een uur pauze kwam heel vlotjes en probleemloos de zevende pup ter wereld.
Als een echte oerhond wist Tayda meteen wat ze moest doen en bleek een heel zorgzame liefdevolle moeder.
Moeder en pups verblijven in onze woonkamer en wij slapen er bij. De eerst drie weken gunnen wij hun rust en daarna begint de socialisatie met ons huishouden, andere dieren en kinderen.
De pups worden regelmatig gewogen, ontwormd, geënt en krijgen ze een Europees paspoort. Rond zeven oud zullen ze een gedragstest ondergaan en tot die tijd groeien ze hier in en rond huis op samen met onze andere dieren en krijgen ze geschikt mensen en kinderencontact.

Het nest volgen kan middels 
Facebook: Chris Eisenga

Vaderhond Manni, is een heel bijzondere en charmante hond. 
Hij is lief en heel makkelijk, sociaal, vriendelijk, stabiel en gezond. Een erg prettige hond, die door veel mensen gewaardeerd wordt.
Hij is heel prettig gezelschap en heel sociaal met al onze andere dieren (kippen, katten, schapen, paarden, zwijntje enz.) en mensen en kinderen die hier op bezoek komen. Altijd voorzichtig, geen jachtdrift en heel makkelijk met losloopwandelingen omdat hij altijd bij je in de buurt is en sociaal naar andere honden is.
Als zeer prettig reisgezelschap past hij zich overal aan en is nog nooit een probleem geweest mbt gehoorzaamheid of ontmoeten van andere honden. Hij heeft geen vervelend blafgedrag en is, zeker voor haar ras, erg rustig en stil.

Met moederhond Tayda  zijn wij opnieuw aan het pionieren met een onbekend ras, net als destijds met de importen welke wij deden met de West Siberische laika (zie onze website www.siberischelaika.nl ) importeerden wij de eerste in west Europa.
Inmiddels is zij goed ingepast in ons roedel en heeft zich ontwikkeld tot een vriendelijke sociale vrolijke roedelgenoot met een grote behoefte aan menselijk contact..
Ze is zeer slim en verbaast ons met haar slimme streken, actieve vrolijk, maar wel met een eigenwaarde. Ze is heel graag bij haar mensen, maar maakt meer onderscheid dan onze andere honden tussen hun eigen mensen en vreemde mensen; haar liefde moet je verdienen en mensen zijn niet bij voorbaat vriend.
Ze heeft een nog duidelijkere aan en uitknop dan onze andere laiki en eenmaal op  de slaapkamer komt de selectie naar boven om kinderen warm te houden in de tenten op de koude Tundra's van Siberie; als ze op bed ligt, is het een echte uitslaper en geniet van het bij haar mensen zijn.
Buiten is ze echt een oerhond en duidelijk primitiever dan onze andere honden, ze moet echt het nut van een commando inzien, maar als ze dat in zien, gehoorzaamt ze prima. Ze heeft jachtdrift, maar loopt zonder problemen tussen onze katten en kippen.
Het is een hond met karakter en humor en hondeninzicht heb je als eigenaar zeker nodig om deze creatieve vrolijke Oerhond te waarderen. Tayda is een hond met heel fijne mimiek en een hond met erg close contact met zijn begeleider en kan deze ook heel goed lezen. Het is geen hond voor brute kracht en lompigheid, maar een fijngevoelig zg fingerspitzengefühl geeft bij haar een goede finetuning.

Met Tayda en Manni hebben we alle vertrouwen er in dat er prachtige fijne pups zullen komen, die kunnen gaan voldoen aan ons fokdoel en zeker ook mooie natuurlijke prettige honden zullen worden. Manni zijn nakomelingen uit een vorig nest, zijn inmiddels volwassen zeer lieve sociale vriendelijke makkelijke honden.
Beide ouderdieren hebben een praktische dubbele vacht die vuilafstotend is en niet stinkt, zijn speels, kunnen kilometers maken, maar liggen ook graag binnen op de bank, ze hebben mensengezelschap nodig en genieten van samen dingen ondernemen. 

Mensen die interesse in een pup van hun hebben, nodigen wij uit contact met ons op te nemen en verwachten wij van, dat ze hun hond opnemen in hun gezin en waarderen als volwaardig gezinslid. Wij plaatsen geen pups bij mensen die beide fulltime buitenshuis werken en waarbij de hond dus fulltime alleen zit en plaatsen ook geen pups bij mensen die honden urenlang opsluiten in benches of als kenhelhond willen huisvesten. 
Voor alle mensen die een pup (of ander door ons gefokt dier) van ons hebben geld dat als zij om redenen onafhankelijk van hun wil, betreffende hond niet bij zich kunnen houden, zij verplicht zijn ons op de hoogte te stellen en aan ons het eerste recht van terugname te geven.
Mensen met serieuze interesse kunnen contact opnemen middels het contactformulier van deze website, of middels mail: ceisenga@ymail.com of telefonisch: Joep: 0031 (6) 10078350- Chris: 0031 (6) 5731 5751Himalaika is een samengestelde naam, gebruikt voor een oertype hond ontstaan door het combineren van twee basistypen honden:
De oertype berghonden die hun oorsprong hadden in centraal  Azie en de Himalaya en
De oertype spitshonden uit Siberie; de Laika

Fokdoel van deze combinatie is het ontstaan van een gezonde, zich gezond bewegende grote hond met een mensgericht vriendelijk karakter, stabiel, sociaal-aanpassingsbereid zodoende geschikt voor onze westerse maatschappij.

Mbt uiterlijk beogen wij een natuurlijk uitziende grote hond, zonder lichamelijke beperkende of overdreven eigenschappen. 
Een praktische vacht en een kleur/pigment die zoveel mogelijk de genetische aanleg van variatie behoudt.

Op zoek naar een groot natuurlijk hondentype viel ons op dat de combinatie van gezondheid en geschiktheid voor het leven in een westerse samenleving, meestal niet samengaat bij de meeste grote rassen.
Of de rassen waren gezond en wegens hun karakter niet geschikt voor onze maatschappij, of ze hadden een geschikt karakter en hadden grote gezondheidsproblemen binnen hun ras en een lage levensverwachtingen.

Met de Himalayka willen we niet een modern nieuw ras creëren met een gesloten stamboek, maar willen we elke combinatie opnieuw selecteren op eigenschappen van onze doelstelling. We selecteren dus niet op ras-uiterlijk, maar op pupdoel: zo goed mogelijke nakomelingen. Ouderdieren worden gecontroleerd/geselecteerd op gezondheid en onze pupbegeleiding en uitgebreide socialisatieprogramma zien we als essentieel onderdeel van ons fokprogramma en dus ook als middelen om tot ons fokdoel te komen.
Dus genetica, individuele ouderdierselectie, omgevingsfactoren, inprenting en socialisatieprogramma, proberen wij zo optimaal mogelijk te combineren om ons fokdoel te bereiken..

Met onze inmiddels meer dan dertig jaar fokervaring, werd ons meer en meer duidelijk dat de F1 generatie (de eerste generatie pups) in de hondenfok de belangrijkste is, immers de meeste nieuwe eigenaren gaan niet fokken, maar willen een gezonde stabiele kameraad/gezinslid.
In de praktijk blijkt dat niet het rasbestand, maar het uiteindelijke individu, is wat het meest telt bij de huidige doelstelling. Mensen willen immers een hond die zo goed mogelijk bij zijn/haar behoefte en omstandigheden past. Indien dit goed past, hebben zowel mens als hond daar het voordeel van.
Omdat dierenwelzijn bij ons hoog in het vaandel gedragen wordt, zien we als fokker hier de noodzaak van in om veel aandacht aan te besteden. Immers hoe passender de hond in zijn situatie, hoe fijner de mensen dit vinden en hoe meer de hond gewaardeerd wordt en hoe kleiner de kans op onbegrip en conflicten. Zo heeft ook de hond het meeste kans op een fijn leven.

We hebben met veel liefde en plezier, succesvol jarenlang rassen met gesloten stamboeken gefokt waar we zelf achter stonden. vele kampioenen, werkkampioenen, wereldkampioenen, uitstekende werkhonden en fijne gezinsleden kwamen uit onze fok.
We hebben fokhonden gebruikt waar we zelf nakomelingen van wilde, nooit bezuinigd op investeringen van importen, reizen, dekkingen enz. en we hebben heel wat nakomelingen zelf gehouden. (zie onze website www.siberischelaika.nl ) 
We hebben door omstandigheden ook een nestje gehad waar we niet voor gekozen hadden, maar waar we enorm verrast door zijn geweest en veel van geleerd hebben.
We hebben bij rassen gezien dat rasstandaarden door de jaren heen 'aangepast' werden en lang niet altijd een verbetering voor het ras werden en het fokken van rassen meer en meer beperkt werdt. We hebben ervaren dat het kiezen voor een ras, geen garantie is mbt gedrag, karakter of bruikbaarheid van een hond. Hoewel we nog steeds ook overtuigd zijn van de begruikswaarde van raseigenschappen en waarde van bijbehorende rassen.
We hebben ervaren, door ons samenleven met meer dan 40 honden in gezinsverband (dus niet als kenhelhonden), hoeveel van een karakter en gedrag genetisch is en hoe belangrijk dus de keuze van de individuele ouderdieren is. Dit heeft vaak nog meer invloed dan raskeuze. We weten ook hoe belangrijk de inprenting, socialisatie, de omgeving EN de tijd die fokker investeert in de pups, is. vandaar dat wij ten tijde van een nest, fulltime bezig zijn met het begeleiden van moeder, nestomgeving (het leven en de omstandigheden om het nest heen) en pups. Ook de toekomstige eigenaar wordt daarbij niet vergeten en die wordt zo vroeg mogelijk in het proces betrokken.

Onze pups worden in huis geboren, wij slapen er de eerste weken (minstens drie) naast en zoals gebruikelijk groeien zij bij ons in en rond ons huis op samen met ons roedel honden, katten, kippen, paarden, geiten, schapen, varken enz.
Naast dat ze dus goed hondentaal leren en mensencommunicatie, krijgen ze ook ervaring in het inschatten van de 'taal' van andere diersoorten zoals bv katten. Deze en vele andere weloverwogen en welgedoseerde prikkels, maken dat ze een goede basis krijgen om stabiele honden te kunnen worden die zich goed kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden en nieuwe toekomstige prikkels.

De ouderdieren zijn veterinair gecontroleerd en gezond verklaard; HD, knieen en oogafwijkingen (DNA-onderzoek aangevraagd).
Pups krijgen een erkend Europees paspoort, worden gechipt, regelmatig ontwormd en geent.

Mensen met serieuze interesse in een pup van onze fok, zijn welkom contact met ons op te nemen:  0031 6 5731 5751 of 0031 6 10078350
Mail: ceisenga@ymail.com en geef aan:
1: Wat verwacht u van een hond?
2: Wat heeft u een hond te bieden? (hierbij vinden wij liefde en aandacht een vanzelfsprekendheid, dus graag uitgebreider antwoord mbt oa de te verwachten leefomstandigheden van de hond)

NB: Wij plaatsen geen honden bij mensen welke beide fulltime buitenshuis werken en waar de hond fulltime alleen is (nu of in de toekomst) en ook niet bij mensen die honden als kennel- of benchhond houden.

Indien eigenaren van onze pups om redenen onafhankelijk van hun wil, de hond niet bij zich willen of kunnen houden, zijn zij ons verplicht hiervan tijdig op de hoogte te brengen en ons het eerste recht van terugname van betreffende hond te geven.
 

April (2020) werd het eerste nestje Oerspitsen geboren en wierp onze Ludmilla (west Siberische Laika) probleemloos en geheel zelfstandig 8 prachtige gezonde wildkleur pupjes; drie reutjes en vijf teefjes. Manni (IJslandse herdershond Gosi) onze importreu uit IJsland was des trotse vader.

Ondanks alle tegenslagen van destijds, gebeurden er op la Faye gelukkig ook hele leuke dingen. 
Bij de planning van deze outcross tussen IJslandse herdershond en West Siberische laika, wist Joep natuurlijk niet hoe de wereldsituatie zou zijn en soms is het maar beter ook dat we niet alles vooraf weten.
Onze grote liefde voor laiki hebben we nooit onder stoelen of banken gestoken. Samen met onze gemeenschappelijke liefde voor wilde caniden is dit wat ons destijds heeft samengebracht.
Onze liefde voor IJslandse paarden en interesse in het IJslandse hondje, sloot daar prima bij banen maakte samen met de voorliefde voor kunst en natuur, het plaatje compleet...... bijna compleet.

Door de jaren heen bleef de grote interesse in honden, met speciale aandacht voor oertypes, maar dan wel zo goed mogelijk passend bij het samenleven met mensen in de huidige maatschappij.
Immers samenleven met mensen is wat reeds duizenden jaren lang zo speciaal is en ook nu nog zo belangrijk is in onze huidige maatschappij. Een maatschappij die altijd veranderd en waar mens en hond, door hun flexibiliteit en aanpassingsvermogen, samen in mee konden evolueren. 

De laatste tientallen jaren is de ontwikkeling van onze maatschappij in een versnelling gekomen. We zijn meer en meer vervreemd van de natuur en tegelijker tijd ontdekken we  dat we niet zonder die natuur kunnen.
Hadden honden vroeger vooral een praktisch gebruiksnut, is dit tegenwoordig aan het verschuiven naar een nieuwe belangrijke functie die ook zeer sterk emotioneel van nut is. Honden vervullen brugfuncties in onze maatschappij. Ze zijn een brug tussen ons , die meer en meer van de natuur af komen te staan in ons dagelijks leven en de daardoor grotere behoefte aan contact (bewust of onbewust) met de natuur om ons heen. Ook vervullen ze een sociale rol in onze drukker wordende maatschappij. Ze vormen een sociale brug waardoor het contact tussen mensen onderling makkelijker wordt in een tijd dat men door teveel drukte en te weinig ruimte, juist vaak afstand en persoonlijke grenzen creëert die contact maken moeilijker maakt.

De functie van honden is de laatste decennia's mee geevolueerd. Van vaak pure gebruiksspecialist, zijn er nu andere kwaliteiten van groot belang geworden. Kwaliteiten die in sommige rassen, door selectie, niet meer bestaan of bruikbaar zijn. De laika is een zeer complete hond en heeft alle kenmerken van het prototype oertype, als 'back-up' nog in zich aanwezig, zonder een wilde canide te zijn en is daarmee een ideale uitgangbasis voor een outcross programma.

Er is behoefte ontstaan aan gezonde lang levende honden, die in een gezinssituatie kunnen meeleven, met behoud van hun natuurlijke flexibiliteit, aanpassingsvermogen en complete communicatieve en sociale vaardigheden. Tegelijkertijd moeten zij zich aanpassen in een drukker wordende maatschappij en moeten ze mensen goed kunnen lezen en begrijpen.

We trokken samen met de oorspronkelijke bewoners door Siberie en leerden de Laiki en hun oorsprong goed kennen en begrijpen; een voorrecht om dit te hebben mogen meemaken en met veel warmte in ons hart denken we aan de mensen en de dieren terug, die we tijdens onze reizen hebben mogen ontmoeten. Tijdens onze bijna jaarlijkse bezoeken aan IJsland, waar we bevriende boeren meehelpen met paarden en schapen, onder vaak harde omstandigheden, uit de bergen te drijven met echt werkende IJslandse herdertjes, hebben we deze vrolijke hard werkende hondjes leren kennen en kregen we begrip voor hun oorspronkelijke taken. We leerden hoe belangrijk fokselectie is en konden door de jaren heen honden selecteren met heel prettige eigenschappen. Die eigenschappen wilde we buiten de rassen nog meer combineren; 'Will to please' 'mensgerichtheid' dus niet te zelfstandige jachtdrift. Stabiliteit en rust waarderen we erg, dus geen overdreven blaffers.

Met onze inmiddels meer dan dertig jaar fokervaring werd ons meer en meer duidelijk dat de F1 generatie (de eerste generatie pups) in de hondenfok oi de belangrijkste is. Immers de meeste nieuwe eigenaren gaan niet fokken, maar willen een gezonde stabiele fijne kameraad. Niet het ras, maar het individu, is wat uiteindelijk telt bij de huidige doelstelling. iedereen wil immers een hond die zo goed mogelijk bij zijn/haar behoefte en omstandigheden past. Daar heeft zowel de mens als ook de hond zelf het voordeel van. Omdat dierenwelzijn bij ons hoog in het vaandel staat, zien we als fokker, hier de noodzaak van in. 

We hebben met veel liefde en plezier rassen gefokt waar we zelf achter stonden, honden gebruikt waar we zelf nakomelingen van wilde hebben, maar we hebben door omstandigheden ook een nestje gehad waar we niet voor gekozen hadden, maar waar we zeer veel van geleerd hebben en zeer verrast door waren.
We hebben zeker geleerd hoe belangrijk de keuze van de individuele ouderdieren is en dat dit vaak nog meer invloed heeft dan raskeuze. We eten hoe belangrijk mbt karakter die ouderkeuze is  (het kan zelfs binnen een ras een wereld van verschil maken), maar ook hoe belangrijk de inprenting en socialisatie is van de pups en de omgeving en de tijd die daar aan besteed wordt door de fokker.

Het belang van de keuze van de F1 generatie en de jarenlange ervaring heeft Joep 2020 de combinatie te doen maken die we al heel lang op ons verlanglijstje hadden staan als eigen toekomstige hond en ideale Oerspits F1. Een combinatie van twee hondentypes, die elkaar prima aanvullen en oi geschikter maken voor de huidige functie en samenleving.

Vanwege de leeftijd van de moederhond was het een nu-moment. We hadden onze huidige situatie niet voorzien, maar waren uiteindelijk heel blij de keuze gemaakt te hebben om daarmee het eerste nestje Oerspitsen aan te kondigen.
Een oertype natuurlijke hond met karakterkwaliteiten die prima passen in onze huidige samenleving; Gezondheid, geen sterke jachtdrift, sociaal naar mens en dier, stabiel, Will to please, mensgerichtheid en erfvastheid zijn de punten waarop we ons concentreren.

Een prototype hond ontstaan uit de west Siberische laika, een hond die al sinds de oertijd met mensen samenwerkt en samenleeft en die de grootste genetische back-up heeft van alle rassen ter wereld en de IJslandse hond; het type hond welke in de Europese contreien duizend jaar geleden met de mens samenleefde en werkte als helper op de boerderijen en op IJsland in deze vorm duizend jaar lang is blijven bestaan bijna zonder 'veredeling' en slechte invloeden.
Onze West Siberische Laika Ludmilla die gehoorzaam en zeer vriendelijk en sociaal is en IJslandse herder Manni, die rustig, stabiel en zeer sociaal is, zijn beide erg makkelijke vriendelijke honden die mbt afmeting niet erg ver uit elkaar liggen en dus ook fysiek goed matchen, hadden  8 pups gekregen. Inmiddels zijn deze pups opgegroeid tot erg prettige honden, die mbt afmeting tussen beide ouderdieren in zitten en zeer prettige karakters hebben en een goede 'eigen oertype look hebben.

Pups worden bij ons in huis geboren en groeien in en rondom huis op. We slapen wekenlang naast de werpkist in de woonkamer en nemen de tijd dat we een nest hebben, fulltime vrij om het nest en de pups te begeleiden. We doen, gefaseerd afhankelijk van ontwikkelingsfase, de pups kundig inprenten en socialiseren, zodat ze kunnen opgroeien tot stabiele honden, die zich goed aan situaties kunnen aanpassen. Ze worden gesocialiseerd met kippen, katten, honden, mensen, kinderen, paarden, geiten enz. Beide ouderdieren zijn, gezond,  DNA onderzocht en officieel vrij getest op erfelijke oogafwijkingen,HD. (Manni ED-vrij)
Pups krijgen een vijfgeneratie afstammingsbewijs mee en een Europees paspoort, worden gechipt, regelmatig ontwormd en geent.
Toekomstige eigenaren kunnen altijd bij ons terecht voor vragen mbt hun pup, een hondenleven lang. In een verkoopcontract staat vermeld dat als de hond om welke reden dan ook (onafhankelijk van de wil), niet bij de eigenaar kan blijven, wij het eerste recht van terugname hebben, dit geld voor al onze pups.  Wij nemen onze pups serieus.

Mensen die beide fulltime buitsenshuis werken en de hond fulltime alleen zit, plaatsen wij geen pups bij. Ook mensen die een hond als kennelhond of bench-hond willen houden plaatsen wij geen pups bij. Mensen met serieuze interesse zijn welkom contact met ons op te nemen per telefoon of mail of middels Facebook-messenger. (Chris van de vlasakker)

De eerste Oerspitsenpups (nest 2020 en nest 2022) zijn inmiddels uitgegroeid tot zeer prettige honden en hebben allen een geweldig fijn thuis gevonden, Ayaana en haar dochter Baika zijn bij ons blijven wonen.
 

HIMALAIKA- INFO