top of page

GESCHIEDENIS:

Korte info, Over ons, La Faye

Wat er vooraf ging

17 jaar lang verbleven we met veel plezier en tevredenheid ook in Belgie, in de bossen van Spineusart. Op dit mooie 8,5 hectare stukje aarde hadden onze IJslandse paarden en onze andere dieren een fijn thuis. Jarenlang hebben wij hier, naast ons werk in de natuurbescherming en als kunstenaar, trektochten en workshops verzorgd en kregen we meer aanvragen dan dat we plek/tijd hadden.

Voor onze paarden werd Spineusart te klein; we moesten jaarrond hooi bijvoeren en toen het aanbod kwam om hun te verhuizen hebben we, na lang twijfelen, toch besloten dit te doen maar wat toen?

We konden verhuizen en met pensioen of.......

Verder gaan met een actief leven waar dieren, natuur, kunst en andere mensen een belangrijke rol in zouden spelen. Na 17 jaar 'off the grit' (zonder vaste aansluitingen als Electra, gas, water enz.), kozen we, niet voor rust en comfort, maar voor passie en ideologie. We wilde ruimte voor onze dieren en onze werkpassie (natuurbescherming) een nieuwe vorm geven. Meer concentreren op natuurbescherming om ons heen, kleine schaal, natuur rondom huis en mensen enthousiasmeren.

Op Spineusart merkten wij al dat mensen er wel bij varen als ze natuur kunnen ervaren, met dieren kunnen omgaan in een land 'zonder tijd', maar ook zien dat ze uitvoerbare ideen, zelf 'mee naar huis kunnen nemen'. Ervaren dat natuurbeleving en bescherming ook kleinschaliger kan en je zelf veel verschil kunt maken door je leefgedrag en hoe je je omgeving en tijd indeelt. We zagen gespannen mensen ontspannen in twee dagen tijd, we zagen stress verdwijnen, ideeën en 'nieuwe levens' geboren worden. Mens, dier en natuur varen hier wel bij en hier lag onze passie. Hier wilde wij verder aan werken, geen pensioen, geen makkelijk rustig leventje, maar onze mogelijkheden delen, mensen mee laten genieten, mee laten ervaren en meegeven.

 

De afmeting van La Faye schrok ons eerst af, dit zou zeker geen lui leventje zijn. Maar we zagen ook de mogelijkheden; hier was ruimte voor de dieren en mogelijkheden om met andere mensen te delen. We bedachten ons en gingen er voor. We investeren nog steeds geld, tijd, moeite, voor onze dieren, voor onze gasten voor onze ideologie. De hoge kosten van het onderhoud van een landgoed als La Faye moeten we in de toekomst bekostigen van de verhuur van accommodaties en workshops. We blijven actief, we springen in het 'diepe' maar zo kunnen we ons steentje bijdragen en hopelijk nog meer mensen mee laten genieten en iets kostbaars meegeven; Liefde voor dieren, kunst en natuur.

 

Wij werken nog steeds aan natuur-leefgoed 'La Faye' in het natuurpark Limousin/ Perigord vert, Dordogne te Frankrijk. Wij beschikken hier over diverse gasten-accommodaties waardoor meer mensen van ons leefgoed kunnen genieten en we ook gasten met honden, paarden en andere huisdieren welkom kunnen heten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Als God in Frankrijk

De Dordogne, een streek die sinds de oertijd al bewoond wordt door mensen, dat moest volgens ons goed toeven zijn.

Niet voor niets wisten de Gothen (Vikingen)de weg naar deze streek te vinden en hanteren we heden ten dage nog steeds de daarvan afkomstige spreuk; ‘een leven als God (Goth) in Frankrijk’. Dit leek ons dus een prima plek om onze ‘vikingen’ (Ijslandse paarden en honden) neer te laten strijken, echter dit keer met als doel samen met onze gasten te genieten van, natuur, kunst en onze vikingpaardjes in een prachtig natuurreservaat van het 'beste' stukje Frankrijk.

 

Oertijd

De Dordogne, een streek waar de overblijfselen in de vorm van oa prehistorische grottekeningen, illustreren dat er in de oertijd al een band was tussen mens, natuur en paard.

 

Ook vandaag de dag blijkt het nog steeds een historische streek in een oase van natuur en bij uitstek geschikt voor mens en paard. De vele onverharde veld- en bospaadjes, het vele groen, de uitgestrektheid, het milde klimaat zijn zowel voor paard als ook voor mensen goed toeven. Hier kun je dagenlang rondtrekken, is groen in overvloed en kun je verkoelen in een beekje, riviertje of meertje en zelfs zwemmen met je hond of met je paard, ook bij ons op eigen terrein.

 

Lucht en Licht

Na het zoeken van een geschikt land, geschikte streek en een jaar lang veel heen en weer rijden van Nederland/Belgie naar de Dordogne en in elk seizoen de plek bezocht te hebben, zijn we uiteindelijk,  met onze IJslandse paarden, IJslandse honden, West siberische laika en onze andere dieren, neergestreken  in Jumilhac le Grand. Een streek waar naast de prachtige natuur ,ook de gastvrijheid van de lokale mensen erg opviel.

 

Hier vonden we La Faye, waar onze IJslandse paarden meer dan 50 hectare ‘walhalla’ ter beschikking hebben. Waar zij buiten dat ze veel kudde-ruimte hebben, ook veel afwisseling hebben; weilanden, ruige stukjes, droge stukken, natte stukken, een zwemmeertje, stroompjes, riviertjes en een prachtig heuvelachtig terrein met grote open stukken en mooie beboste stukken. Stukken om samen te kunnen galopperen en samen in de loomte van de bomen te genieten van de rust. Hier worden spieren getraind door de omgeving en sociale banden gesmeed door de grote natuurlijke kudde.

 

In deze omgeving vonden we groene velden, bossen, meren, rivieren en beekjes. Moerassen, droge kalkgraslanden, rotsen en een bijzondere Flora en Fauna. Een prettig heuvellandschap met prachtige vergezichten, een grote culturele rijkdom (bv gemiddeld het meest aantal kastelen per gemeente in heel Frankrijk), overweldigende luchten en veel licht.

Vergezichten zonder stijl te hoeven klimmen, dalen zonder ingesloten te zijn. De weidsheid, toegankelijkheid, het prettige milde klimaat, alles wat in dit centrale deel van Zuid-Frankrijk op relatief korte afstand bij de hand is (bergen, zee enz.) en de authentieke Franse levenssfeer, maakte het dat onze keuze op dit stukje aarde viel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daar waar cultuur natuur ontmoet

La Faye is een ‘ruw’pareltje van natuur en cultuur gelegen in het prachtige erkende NATUURPARK Perigord Limousin.

In een groene bosrijke omgeving ligt het meer dan 50 hectare grote landgoed, precies daar waar het riviertje de Ilse en de Perigeux samen komen bij het bruggetje voor het woonhuis.

De bekende geschreven geschiedenis van La Faye gaat tot meer dan 800 jaar terug. In de twaalfde eeuw (1194) stichtte de orde van Grandmont een Priory (het huidige woonhuis dat later de kasteelstatus kreeg) die nu het oudste gedeelte van La Faye vormt.

 

Alchemisten probeerden nadien hier in hun ovens (door vorige bewoners afgebroken maar er zijn nu nog tekens zichtbaar) van ijzer goud te maken. Ook werd er goud gevonden in de omgeving en in het riviertje.

 

Het bronwater van la Faye is bijzonder en sinds mensenheugenis staat de bron van La Faye bekend om zijn geneeskrachtige werking; het water zou bevorderlijk zijn voor de vruchtbaarheid en reuma kunnen genezen.

 

Buiten het culturele erfgoed van La Faye, de gebrandschilderde ramen, gewelfde plafonds, breukstenen vestingmuren, toren enz., sprak de natuur van La Faye ons erg aan; prachtige eeuwenoude bomen, mooie bossen, rotswanden, kwelwater, moeras, vijver, poel, meertje, riviertje, stroompje, beekje, het brengt levendigheid, maar zeker ook leven. Bulderende herten horen op eigen terrein, een moerasbever moeder met jong zien oversteken, een kerkuil die broedt op zolder, valken in een nis in de schuurmuur, vissen, kikkerconcerten, zevenslapers, hagedissen, zeldzame vogels(slangenarend, hop enz.), een grote plantenrijkdom, orchideen en nog veel meer moois te ontdekken.

 

De setting is niet ‘over-gerestaureerd’ maar authentiek en doorleeft. Hier willen wij samenleven met onze dieren, in een oase van leefbare rust, weg van de stress en hektiek van de steeds drukker wordende maatschappij, verbonden met de natuur, respectvol leven van wat de aarde te bieden heeft.

 

Veel van het terrein zal benut worden door onze dieren, maar we willen de stukken die we ‘benutten’ ook zoveel mogelijk ‘begaanbaar’ maken voor de natuur en bovendien een gedeelte van het landgoed geheel ter beschikking stellen aan de natuur.

Op La Faye is er ruimte voor mens, dier en natuur. Respect voor mens, dier en natuur staat hoog in het vaandel en dit verwachten we ook van onze gasten.

Onze gasten laten wij graag delen van wat la Faye te bieden heeft. In overleg zijn mens en dier hier van harte welkom. Onze filosofie is dat de mens een onderdeel vormt van de natuur, mede het landschap vormt en dat dit ook samen kan gaan met bescherming van de natuur en het landschap zo, ondanks het aanwezig zijn van de mens, toch een hoge natuurwaarde kan hebben.

Er zijn verschillende mogelijkheden tot overnachten op La Faye.

Bij alle overnachtingsmogelijkheden wijzen wij u erop dat wij huisdieren hebben en deze bij ons buitenshuis en ook binnenshuis welkom zijn.

Uw meegebrachte huisdieren dienen aangelijnd te zijn daar waar onze huisdieren kunnen komen. Zij kunnen genieten van lange wandelingen, hebben hun eigen omheinde speelweide waar ze los mogen spelen, een zwempoel en binnen- en buitenmogelijkheden voor honden activiteiten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Landgoed La Faye,

La Faye heeft heel wat te bieden. Onze gasten zijn op afspraak welkom onze kunstgalerie / atelier te bezoeken of deel te nemen aan een van de verschillende workshops (zie de agenda of vraag naar de mogelijkheden). Ook is het mogelijk heel af en toe met ons mee te eten (bv een kampvuurmaaltijd bv uit de grote heksenketel).

Voor de wandelende buitenmensen zijn er mooie wandelmogelijkheden aanwezig op ons eigen landgoed of vanaf ons landgoed een van de goed aangeduide wandelroutes te volgen. Tevens is er de mogelijkheid om een picknickmand mee te nemen of op aanvraag een leerzame begeleidde natuurwandeling te doen.

Wij verzoeken u ten alle tijden respect te tonen voor de in het wild levende dieren en hier rekening mee te houden.

Struinend op la Faye komt u beslist ook onze dieren tegen, wij verzoeken u dringend deze niet te voederen en op de plek te laten waar zij zijn (dus geen poortjes ed te openen of open te laten en geen dieren bij elkaar laten welke niet bij elkaar zijn).

 

Onze dieren zijn vriendelijk opgevoed, het blijven echter dieren en het benaderen of benaderd worden ervan is geheel op uw eigen risico.

Buiten de wilde dieren welke hier van nature voorkomen zoals herten, wilde zwijnen, reeen, vossen, marters, otters, europese mink, vogels, amfibieen, vissen en reptielen, kunt u ook leden van onze grote dierenfamilie tegen komen in de vorm van pluimvee, katten, honden, schapen, geiten, schildpadden, Shetlanders, Schotse Highland en IJslandse paarden en niet te vergeten ezel Isaac en Meneer meelijntje het zwijntje.

 

Op afspraak kunnen gasten meehelpen met het voeren van dieren en het rapen van de kakelverse eitjes die onze kippen leggen.

Voor onze gasten zijn er ook mogelijkheden om workshops en trektochten met onze IJslandes paarden te doen. Er is tevens ook ruimte (buiten en binnen) om uw eigen paard mee te nemen.

 

Voor dit doel zijn er oa boxen, stallen, weilanden, twee buitenrijbakken (een kleine en een grote), roundpen en werken we er hard aan om in 2024 een binnenbak te hebben geschikt voor paarden- en honden activiteiten

 

Naast de activiteiten vanaf eigen terrein (wandelen, kanovaren, zwemmen, fietsen, paardrijden, boogschieten, fotograferen, schilderen enz.) Zijn er nog vele mogelijkheden in de buurt om te genieten van ‘la vie en France’ en kan het plaatselijke toeristeninfo kantoortje gelegen in het dorpje op loopafstand u prima verder helpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo is er aan het eind van de straat, het prachtige kasteel van Jumilhac le Grand op loopafstand (1,5 km de straat uitlopen) de imposante Gorges, de oude kerk, het gezellige streekmarkje in Jumilhac le Grand, het bakkertje, de slager, het supermarktje, de snack/bar en het restaurant. In Thiviers is er wekelijks een zeer grote streekmarkt die het bezoeken zeker waard is, er zijn in de buurt prehistorische sites, grotten, kastelen, goudzoeken, de beroemde paardenracebaan van Pompadour enz.. Tevens zijn er de gehele zomer zeer veel culinaire en culturele activiteiten om te bezoeken.

 

Als ‘dagtochten’ zijn oa aan te raden bv: een bezoek aan de wereldberoemde prehistorische grotten oa van Lascaux, paragliden in de bergen van de Monedieres, een dagje zee in de vorm van een bezoekje aan het befaamde Ile de ree.

 

La Faye blijkt een prima locatie als uitgangsbasis om het beste van Frankrijk te ontdekken. Het is niet voor niets dat La Faye binnen het natuurpark ligt en de bekende wandelroute Grand randonner en de pelgrimsroute naar Santiago de la compostella binnen ‘handbereik’ zijn. Het ligt tevens pal aan de route van Richard Lionsheart (Koning Leeuwenhart route).

 

Maar buiten dat er in de omgeving van la Faye veel te zien en te doen is, willen wij u vooral te laten meegenieten van al het moois op eigen terrein. Misschien ontluikt hier de liefde om te schilderen, ontdekt u dat kippen heel bijzonder zijn, ontmoet u het paard van uw dromen, doet die workshop die u altijd al heeft willen volgen of krijgt u eindelijk energie om aan dat mooie project te beginnen. Maar dat hoeft allemaal niet, wij gunnen u vooral dat u hier met plezier geniet van hoe mooi het leven is.

bottom of page