© 2019 Chris Eisenga.

IJSLANDSE PAARDEN, HONDEN,

huisdieren en wilde dieren op La Faye

Nieuws: IJslandse herdershondjes geboren

 

15 Januari 2020 werd ons eerste nestje IJslandse herdershonden geboren en wierp onze Blika die geïmporteerd is uit Denemarken, probleemloos 6 prachtige wildkleur pupjes; drie reutjes en drie teefjes. Manni (Gosi) onze importreu uit IJsland is de trotse vader.

IJslandse herdershondjes zijn zeer trouwe actieve oertype hondjes met veel wil to please. 

Wij zochten de ouderdieren met grote zorg uit. Zij zijn rustig en mn was voor ons belangrijk dat het geen keffers zijn (waar bij IJslandertjes zeker een genetische aanleg voor is). Onze fokdieren zijn rustig voor hun type en zijn zonder uitzondering zeer vriendelijk naar mens en dier, grote kindervrienden en kunnen zowel heel goed met andere honden overweg als ook met onze paarden katten kippen enz.

De pups zijn bij ons in huis geboren en groeien ook in en rondom huis op en worden gesocialiseerd met onze andere dieren: honden, katten, paarden, kippen, konijnen, geiten enz.

Op onze Facebookpagina: Chris van de Vlasakker kunt u de ontwikkelingen van het nest volgen.

Voor meer informatie bent u van harte welkom contact met ons op te nemen middels het contactformulier of ons te bellen: 06 5731 5751 of 06 10078350

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WELKOM

Wij verheugen ons erop u te ontmoeten in het 'LAND ZONDER TIJD' de plaats waar

'CULTUUR NATUUR ONTMOET' en mens en dier respectvol van de natuur rondom kunnen genieten op

Leefgoed LA FAYE

Dieren en natuur worden op La Faye gekoesterd en zijn onvermijdelijk. Of het onze huisdieren zijn of wilde dieren in de natuur om ons heen. Het is bijna onmogelijk ze niet tegen te komen.

Veel staat dan ook in het teken van natuur, natuurbescherming, dier en dierenliefde. We verwachten van onze gasten dat ze dit respecteren en waarderen. 

U kunt op La Faye ook gehandicapte en oude dieren tegenkomen. Deze kunnen door hun leeftijd of handicap de indruk wekken niet goed verzorgd te worden; niets is minder waar. Zij krijgen van ons de extra zorg die ze verdienen. Wij verwijderen geen 'lelijke' dieren, simpelweg omdat die voor ons niet lelijk zijn Wij zijn trots er op dat we kippen hebben die misschien niet meer zo jofel uit zien, maar wel de respectabele leeftijd van 13 jaar bereikt hebben. Wij vinden dat als een gehandicapt dier nog veel plezier in het leven heeft, het niet aan ons is om te beslissen het dier te doden omdat we anders misschien gasten krijgen die het niet 'mooi' vinden. Bij ons gaan de dieren voor en gunnen we ze een oude dag, ook als die met gebreken komt. Wij zullen een dier niet uitzichtloos onnodig laten lijden en grijpen dan in, maar zolang het dier aantoonbaar plezier heeft, geniet en zelf niet dood wil, verzorgen wij ze met veel liefde en hopen we dat onze gasten daar begrip voor hebben en leggen, indien er vragen zijn, de geschiedenis van een specifiek dier uit.

Graag laten we, in overleg, u kennismaken met onze dieren en de natuur om ons heen. Dit kan middels een trektocht te paard, een kunst-cursus, een natuurwandeling enz. zijn. 

Hieronder treft u wat extra info mbt de dieren op en rond La Faye,

NB het is ten alle tijden ten strengste verboden onze dieren te voeren of 'iets lekkers' te geven. Indien u bij het voeren wil zijn, bent u welkom dit aan te geven en kunt u erbij zijn cq meehelpen.

IJslandse paarden

Op La Faye treft u veel IJslandse paarden aan, ze begrazen onze weilanden/velden en kunnen een enkele keer in een box staan. Ze zijn van verschillende leeftijden en divers pluimage, op aanvraag kunt u met ze kennismaken. 

 

Veel mensen noemen een IJslander een klein paard. Niets is minder waar. 

Dit is de originele natuurlijke maat van een paard en alle ‘natuur’ paarden en het enige nog bestaande wilde paard, het Przewalski-paard, heeft ook ongeveer deze afmeting. Andere paarden zijn, door menselijke selectie, gewoon groot geworden.

Een IJslands paard is robuust en past bij het samenleven en werken met mensen, maar past ook in de natuur. Hij is sterk en gehard en kan prima buiten verblijven in weer en wind. Een andere grote luxe van het IJslandse paard is dat hij heel compleet paard is en al de natuurlijke gangen van een paard nog aanwezig zijn. Dat wil zeggen dat een IJslander nog kan beschikken over gangen die bij de meeste rassen verloren zijn gegaan zoals de Telgang en de Tolt.

Door het nu al zo’n duizend jaar lange importverbod op IJsland van Paarden heeft zich de unieke situatie kunnen voordoen dat we in het IJslandse paard nog de oervorm van onze Europese paarden terug zien. Immers de Vikingen hebben de beste paarden van destijds meegenomen naar IJsland en daar heeft het ras zich kunnen ontwikkelen en aanpassen aan de strenge klimatologische omstandigheden en is niet meer vermengd met andere rassen.

Duizend jaren lange selectie heeft gemaakt dat het IJslandse paard heden ten dage een gezond, zeer comfortabel rijpaard is met fijne gangen en veel minder vluchtdrang heeft, dus niet schrikachtig is zoals zo vele andere paarden.

Deze koelheid staat in tegenstelling tot de warmte van het hart van de zeer vriendelijke makkelijk omgang met de mens van deze prachtige natuur-paarden.

Wij hebben al bijna dertig jaar lang eigen IJslanders en de eerste ervaringen met Ijslanders zijn vanaf 1969. Onze IJslanders zijn (op een uitzondering na) importen direct uit IJsland en hun nakomelingen.

Ons spreken het stabiele natuurlijke gedrag en de complete gangen van een IJslander aan.

We hebben paardgereden op veel verschillende type paarden variërend van, een ijslanderwedstrijd op IJsland, een spel polo in Engeland tot paardrijden met pakpaarden langs ravijnen in de Kaukasus, op de snelle paardjes in Mongolie over de Mongoolse steppe en met Yakuten paarden door de Taiga’s van Siberie, maar ook als kind bij ponyclubs en later in maneges, springen en dressuur. De keuze voor IJslanders en trailriding  is ontstaan door positieve en negatieve ervaringen van van jongs af aan met paarden bezig te zijn.

Joep verdiepte zich in het wezen paard en deed veel ervaring op door zijn veldonderzoeken naar in het wild levende paarden op diverse plaatsen ter wereld. Het 'samenleven' met kuddes wilde paarden en de praktische kennis en ervaring welke hij hiermee opdeed deelt hij graag in zijn lezingen en workshops en zijn van groot belang bij zijn natuurbeschermend werk,

​Voor meer info mbt onze IJslandse paarden zie onze website www.horsenature.nl

Onze honden

In en rond La Faye kunt u diverse van onze honden aantreffen. Ze zitten apart van gastenhonden en lopen niet zonder toezicht op ons terrein, dus zijn geen probleem voor gastenhonden die niet met andere honden overweg kunnen. Als je ze niet wil ontmoeten hoeft het niet, maar natuurlijk ben je na afspraak onder begeleiding in ons roedel welkom.

 

We hebben west siberische laiki; vriendelijke allround gebruikshonden uit Siberie. Zij zijn voor diverse taken inzetbaar.

Verder hebben we een waakhondenteam dat bestaat uit kruising honden die oa opvang honden uit een Russisch asiel zijn.

Als vrolijke noot zijn onze Ijslandse herdershondjes aanwezig, die ons helpen met het drijven van onze paarden en pluimvee. Onze Ijslandse hondjes, zijn, op een import uit Denemarken na, allen import uit Ijsland van echte werklijnen.

Wij importeerde de eerste Laiki naar Nederland, ze deden zeer succesvol mee aan tentoonstellingen, aan speuren, behendigheid, jacht en gehoorzaamheid, maar zij zijn vooral gezellige huisentuinhonden.

 

We deden diverse importen uit land van oorsprong en verwierven bekendheid met Engelse springer spaniels, welke vele nationale- en internationale werkkampioenschappen behaalden oa Europees werkkampioen.

Tevens trainde Joep die valkenier is, de eerste West siberische laika als erkende speurhond en als valkeniershond. Joep deed oa door zijn jarenlange veldonderzoeken naar in het wild levende wolven, op diverse plaatsen ter wereld, veel ervaring op met het gedrag van wilde caniden.

 

Chris, die kynologe AKK ( KK1 en KK2),  keurmeester E en B ( erkend door de Raad van beheer op Kynologisch gebied Nederland) en gedragsinstructrice is, deed medische ervaring op door haar paraveterinair werk in een dierenkliniek. Zij gaf les in hondenopvoeding bij een erkende kc en trainde sinds 1984 sledehonden.

 

Wij verzorgden, buiten andere activiteiten, diverse lezingen mbt honden-en wolvengedrag oa op wetenschappelijke seminairs. We onderhouden wereldwijd contacten met diverse wetenschappers mbt ethologie der caniden. Op la Faye zullen er wederom diverse hondenactiviteiten georganiseerd kunnen worden. Door ons en door gastdocenten. Zie daarvoor onze activiteiten/agenda.

Voor meer info mbt onze honden, zie onze website www.siberischelaika.nl

Onze huisdieren

Op en rond La Faye treft u buiten onze IJslandse paarden en honden, nog meer van onze huisdieren aan.

In onze kuddes paarden kunt u kleine paardjes tegenkomen; dit zijn geen jonge IJslanders, maar onze Shetlanders Flicka Pippielotta, Tuurke en Takkie. Net als de IJslanders zijn dit ook oertype paardjes en net als de Ijslandse hondjes in ons hondenroedel, zorgen ze voor de vrolijke noot in de kudde.

Onze Mouse-holding bestaat uit een aantal katten van verschillende leeftijd en oorsprong. Er huist wat heilige Birmanen bloed, een Main Coon aandeel, Siamezenbloed maar op een uitzondering na, zijn het allen vondelingen en opvangkatjes. Hun namen refereren vaak naar wilde katten; Ocelotje, Panthera, Cougar enz. Maar het zijn echte huistijgers en vooral graag op schoot of in een mandje te vinden.

Het gevleugelde alarm-equipe bestaat uit een aantal Toulouse en witte hofganzen. Ze slagen er zeker in om indruk te maken, fungeren als lange afstandsdeurbel, maar zijn vooral erg nieuwsgierig en onderzoekend.

Het eierproductie-team is een hardwerkend team van verschillend pluimage. Bij onze kippen treft u Krielen, Brahma's, Zijdehoen, Auracana's en diverse legkippenrassen aan en...... echte La Faye mengelingen van dit alles.

Ze zijn een kei in het verwerken van ons groenafval en onder onze begeleiding mogen op afspraak kinderen mee eitjes rapen. Wilt u ook kakelverse eitjes, informeer dan even voor de mogelijkheden.

Verder kunt u misschien wel eens denken een silhouet van een pinquin te zien. Dit zijn echter geen poolbewoners, maar onze loopeendjes, die helpen in de groenvoorziening en de ontslakking.

De familie langoor bestaat uit twee hangoortjes en een Vlaamse reus met een paar Vlaamse reuzinnetjes.

Er zijn ook nog heuse schildknaapjes op La Faye en de erg nieuwsgierige kunnen ze misschien wel even te zien krijgen.

Wilde dieren op en rond La Faye

 

Naast onze huisdieren huizen er heel veel wilde dieren op La Faye en de oplettende kijker kan er heel wat te zien of te horen, krijgen.

Er broeden kerkuilen in de toren, nestelen slechtvalken op de rotswand tegenover het huis, torenvalken hebben een nest in een nis in de muur van de schuur, zwart/roodstaarten onder het dak en op de cour vliegen de zwaluwen af en aan en in de grote struik is het een mussendrukte van jewelste.

 

Fazanten, roodhals patrijzen, witte reiger, grauwe klauwier en klapekster we zien ze regelmatig. Ook ligt La Faye precies op de route van de kraanvogel trek en kunnen ze vanaf hier horen en zien.

Er is een heuse dassenburcht op eigen terrein en er zijn zeer gevarieerde wetlands op la Faye. 

Ook boommarters zijn vanaf huis te zien, zevenslapers vinden hun weg door de gebouwen en grootoorvleermuizen vinden hier ook een thuis. 

In de bronsttijd kun je vanuit je bed het burlen van de herten horen onder het slaapkamerraam.

Aan de oever van de rivier vind je sporen van Europese mink en otter en overdag kun je vanaf het terras de vos zien lopen.

Bijna dagelijks zijn tijdens een korte wandeling al edelherten te spotten en de sporen die je tijdens een wandeling tegenkomt, duiden op een rijk wildleven op en rond La Faye.

La Faye is jachtvrij en we proberen de wilde dieren zo min mogelijk te storen.

Van tijd tot tijd is het mogelijk om met ons mee te gaan op natuurexcursie, waarbij u onder deskundige begeleiding veel over de natuur op La Faye en natuur en wilde dieren in het algemeen kunt leren.

U kunt wild zien, sporen zien en leren waarop u moet letten om het wild te ontdekken. U leert over hun levenswijze, eigen-aardigheden en wat hun bedreigingen zijn.

Doordat er op La Faye niet gejaagd wordt kunt u zelfs overdag wilde dieren zien. Ook huizen er veel bijzondere vogels, hagedissen, amfibien enz.

 

De kennis en ervaring die u hier op kunt doen, zal u ook bij u thuis in de omgeving anders naar de natuur kunnen doen kijken.

U kunt hier niet alleen wilde dieren in de prachtige natuur van La Faye ontmoeten, maar ook in en rond de historische gebouwen valt er heel wat te ontdekken soms door kleine aanpassingen die wij gedaan hebben.

We geven graag uitleg over wat er mogelijk is om ook in uw omgeving, mogelijkheden te creëren om het voor natuur en wilde dieren aantrekkelijker te maken en uiteindelijk uw leefomgeving niet alleen voor de natuur, maar ook voor u leefbaarder te maken en hopen dat La Faye een inspiratiebron kan zijn.

Arctic Legend Quand Keilir